眼見門口等位的人數只有十多人,立即飛身去拎籌。
估計十多張台都要等待個多小時,於是係商場行左一陣,直至 9:30pm 終於可以進入了。(注意 Last Order 10:30pm)
但我相信依個分店的開張消息傳開去之後,等位時候相信比九龍灣店更長,因為就眼望過去,整個場的台數目大約得40張,但場內的裝修加上海景頗為寧靜舒適。可能係新開張的關係,侍應雖然態度友善,但無論係落單,加水,汁台都好被動。
講回食物方面,以下滿分為 10分 辣油豆腐 (3分) 不值一試
辣油看上去似乎很辣,但入口味道不算突出。
辣油不香不辣,豆腐完全食唔出豆香,完全沒有味道可言。
柏葉刺身 (7 分) 充滿新鮮感
香港獨有的柏葉刺身,非常爽口。由於柏葉本身無甚味道,配以醬汁以增加味道。 上級牛肋肉(鹽醬) (6.5 分)
這肉雖然佈滿雪花,肉質粗糙,不夠嫩滑,份量又小,
加上師父刀工了得,竟能切得如此薄,牛味是有的,但只可以說很一般般。
所以我決定係鹽醬肉身上加上小小檸檬汁,兩隻好夾,可以充分帶出肉的鮮味。
厚切牛舌(鹽味) (4.5 分) !!!呃錢,超唔抵食
應改名做 厚切牛舌"條",同 Menu 相中的份量差天共地,
只有相中的 4份1份量,牛舌切成條狀,食落冇感口,賣相大打折扣!
味道唔錯,輕微的脂肪燒起上來油分豐富,但牛味都係比較啖。
牛腹肉(味噌) (8.5 分) 必試!!!
賣相雖然唔算靚,可能係受味噌的顏色影響。
這牛腹肉脂肪分布很平均,在幾款不同部位的牛肉中,味道是最好。
值得一讚,牛腹肉好新鮮,肉味鮮濃,在味噌配合下,肉味完全冇被搶走。
醬油
日本醬油和甜醬相信大家都試過,跟其他燒肉店分別不大。
反而值得一提,是店內獨特的『魔法之鹽』
魔法之鹽可以增加燒肉味道層次,令食物的肉味昇華,必試!!!
塩味三文魚 (8.5 分) !!意外收穫
煙燻三文魚質素好高,入口即溶。比較之下比店內任何肉類更值一試。
估唔到係燒肉店可以食到咁出色的三文魚,
在燒到7成熟時,加小小檸檬汁和粗鹽,令三文魚更鮮甜。
拉麵 (7.5 分)
拉麵是用石鍋盛上,麵煮得岩岩好,唔會好淋。
湯低清甜,好香芝麻味,同燒肉一起食,"配角"唔會搶了主角的味。 牛角飯 (8.5 分) ## 推介
日本飯配以芝麻及海苔,配上剛燒好的鮮肉,
肉汁跟醋飯相輔相成,味道即時得到提升,好好食!!!
熱情果 sour (7 分) 。
Sour 是混合了 soda 和燒酒的飲品,味道跟普通 soda 分別不大,Fruit 味冇咁重。
雖然左冇熱情果的freshness,但 mix 了點點燒酒的餘韻感覺不錯,可以接受。
甜品
牛角雪糕 (9.5 分) ## 推介
「牛角雪糕」也不愧是這裡的名品之一,雪糕有雲尼拿同埋抹茶兩種味道揀,
口感香滑。主要是歸功於黃豆粉和黑蜜糖產生的化學作用,令雲呢拿雪糕鮮甜度加陪。
全晚每人200蚊,比我想像都差幾遠,特別係整體份量偏少,深信下次光臨需要花更多時間,
這樣的價格基本上可以有更好的選擇。當中相信有25% 去了店內裝修和海景,180度維港景色迷人。
未試過,有心理準備裝修和食物和佔一半,可以一試