2016-09-14
早2個星期,喺隔離興業街法國車行任職的老朋友,來電説附近新商塲開咗間鴻師傅食肆,衆多娛樂界名人剪彩,同時也有很多花籃賀其開張誌慶,叫我一定要過嚟幫襯試試佢。 我係正牌食家,就隨即OpenRice 搜查一下'鴻師傅',搵唔到,'洪師傅'?都揾唔到,心諗都有啲奇怪㗎喇?不以為意也忘記了這個'鴻師傅'。 本人就一向唔喜歡試一般新食肆之食物,是關經驗教訓,十間中只有一間滿意,滿意程度本人是以'性價比'來決定的。 上周末老朋友又來電重提'鴻師傅',約我今日星期二嚟車行,攞番我部修理好的老開篷Benz跑,順便帶我一齊到'鴻師傅'食午飯。5分鐘經過長長走廊捷徑後,入商塲轉過彎就到咗呢間所謂頂頂大名的'鴻師傅',入口旁陳列架放有幾個比賽的得獎錦帶,當時時間大約2:15pm,50座位迫迫挾挾坐有40人,我哋四個人揾位坐低,我留低太太,三個人行出去排隊要先付款後送食物過來,頭頂顯示屏轉動餐牌款式,對於我真係一啲吸引力都冇,只好三人隨隨便便大家各自叫一兩樣,埋單時,收銀員説:453元,我也整個人隨即打過突,我感覺旁邊爭著話俾錢的2個朋友也靜了下
上周末老朋友又來電重提'鴻師傅',約我今日星期二嚟車行,攞番我部修理好的老開篷Benz跑,順便帶我一齊到'鴻師傅'食午飯。5分鐘經過長長走廊捷徑後,入商塲轉過彎就到咗呢間所謂頂頂大名的'鴻師傅',入口旁陳列架放有幾個比賽的得獎錦帶,當時時間大約2:15pm,50座位迫迫挾挾坐有40人,我哋四個人揾位坐低,我留低太太,三個人行出去排隊要先付款後送食物過來,頭頂顯示屏轉動餐牌款式,對於我真係一啲吸引力都冇,只好三人隨隨便便大家各自叫一兩樣,埋單時,收銀員説:453元,我也整個人隨即打過突,我感覺旁邊爭著話俾錢的2個朋友也靜了下來。埋位坐低,食物陸續很快便送上枱,最先是老朋友大力推介的招牌义燒,唉⋯一般食肆或燒臘店的义燒,唔食得都睇得呀!,有冇搞錯?成碟似死魚般的所謂义燒(色冇連燒烤嘅跡象都冇)我即刻媽到七彩彈到八彩,踩到九彩,其他的又如何?我可以話街邊隨便一間有賣同類食物的食店茶餐廳也做得比佢好一倍有多。唔好話我冇影食物相,我真係影唔落,我唔想我部手機影cheap哂😤
一粒星係俾嗰碗糖水,$22蚊算交到貨啦!😐