2015-03-06
C'est la b,是源於法文C'est la vie,意思是"這就是生活",而B就取自店鋪老闆名字的第一個字母,很有意思~認識這cake shop是因為曾經在某名人Instagram見過相片,當時就覺得蛋糕賣相很吸引,色彩繽紛之餘,某些cake更有佢獨家蝴蝶標誌,整個感覺很優雅別緻,就想有機會一定要一試~這天選擇了外賣幾件cake和朋友分享,可能下午五點幾太晏,只見cake櫃只剩下幾款cake,選擇不多,還好我最想試的香芋椰a子蛋糕還有~買了呢三件:1)香芋椰子蛋糕paradise$802)Madame butterfly $553)冇糖朱古力蛋糕OMG!$55香芋椰子蛋糕很好吃,cream好滑,香芋味又係我至愛,雖然椰子一向不是本人心頭好,但這個配搭卻意外地合拍,冇失望👍Madame butterfly就是俾佢色彩鮮豔既外觀吸引而買的,紅,綠和黑色三層分別是紅菜頭,開心果和朱古力口味,但卻吃到好重的杏仁味,重到蓋過了其他三款味道,而本人又一向不討厭杏仁味食物,所以這款不推介🙅最後冇糖朱古力,老實說,買佢"冇糖"呢兩個字係重點,這個cake內有朱古力mousse,朱古力碎及鮮奶油,
買了呢三件:
1)香芋椰子蛋糕paradise$80
2)Madame butterfly $55
3)冇糖朱古力蛋糕OMG!$55 香芋椰子蛋糕很好吃,cream好滑,香芋味又係我至愛,雖然椰子一向不是本人心頭好,但這個配搭卻意外地合拍,冇失望👍
最後冇糖朱古力,老實說,買佢"冇糖"呢兩個字係重點,這個cake內有朱古力mousse,朱古力碎及鮮奶油,除了不會太甜,口感很差,有點格格不入甘,我不喜歡....
整體而言,這個質素實在不值過半百一件呀,有點名大過實,是名牌價嘛?!