2016-04-27
之前一直都無試過烤魚, 見到荃灣咁多烤魚餐廳一直心郁郁想試, 今次終於搵埋fd 倍我來試下啦來到愛辣既我先order左幾個小食涼拌青瓜 麻中帶小辣, 而且青瓜夠爽脆入味唔錯麻辣牛展&麻辣粉皮大家都係同一個sauce 但粉皮無咁入味 不過我幾鍾意佢既口感牛展都幾好食, 係等待主角滾既時候, 好快就ko 左呢碟最後既主角, 亦係全日最滿意既一道~~我地叫左全條鯇魚, 麻辣既中辣。條魚大條到咁大個盤都差d 裝唔哂咁魚肉彈牙鮮嫩, 正其實原條魚應該本身就熟, 係滾熱番去。 蒸過魚都知咁大條魚好難全條煮得嫩滑, 因為通常魚肉中間較難熟, 中間熟左可能魚尾就老左難得係呢度咁大條得來,火喉岩岩好 一滾左我地夾左中間同尾部既魚肉一樣咁嫩滑。 不過要食就快快手, 好似我同fd 咁掛住吹水, 煮耐左肉就老左無咁好食麻辣湯底一開始可能因為有魚鮮甜調節, 所以雖然叫左中辣, 但反而無小菜咁辣不過愈滾, 個湯就愈濃愈惹味亦都愈來愈辣啦~ 到後期係盤入面既薯仔呀, 蘿蔔呀同菜都入哂味, 超正原本諗住可能再叫幾個火鍋配料, 估唔到食完呢盤魚已經夠哂飽 haha 大滿足有機會下次拉大隊再來
來到愛辣既我先order左幾個小食 涼拌青瓜 麻中帶小辣, 而且青瓜夠爽脆入味唔錯
大家都係同一個sauce 但粉皮無咁入味
不過我幾鍾意佢既口感
牛展都幾好食, 係等待主角滾既時候, 好快就ko 左呢碟
我地叫左全條鯇魚, 麻辣既中辣。
條魚大條到咁大個盤都差d 裝唔哂咁
魚肉彈牙鮮嫩, 正
難得係呢度咁大條得來,火喉岩岩好 一滾左我地夾左中間同尾部既魚肉一樣咁嫩滑。 不過要食就快快手, 好似我同fd 咁掛住吹水, 煮耐左肉就老左無咁好食 麻辣湯底一開始可能因為有魚鮮甜調節, 所以雖然叫左中辣, 但反而無小菜咁辣
有機會下次拉大隊再來