2016-02-22
翠華⋯其實好參差⋯真係視乎各間管理問題去斷定邊一間分店成功與失敗。位於加拿芬道嘅翠華,可能開業多年啦,定係管理層嘅鬆懈,一入店內已感到唔太乾淨嘅感覺,可能啱啱拖完地,環境空間濕氣較重嘅關係。餐牌邊位披邊,而且痴笠笠,好明顯冇乜點去做好清潔工作!座位上有食物殘渣⋯檯面亦痴笠笠,調味架明顯冇做好日常清潔! 作為一間咁有名氣嘅上市大公司,可唔可以做返好啲個店面,最基本嘅乾淨要做好,尊重一下食客吧!不嬲都認為翠華名過於實,價格上偏貴,食物質素亦頗參差! 一個魚片頭河下午茶可以賣到$42一份,貴!而味道上算可以,唔會太突出地話試完一啖會「嘩!」一聲好好味,中規中矩!魚片口感上的確幾爽彈,個湯都幾鮮甜,好重魚味!河粉就一般,略嫌煮過龍,太熟! 跟茶熱奶茶好香滑,但個杯邊崩的!唔怕會𠝹到客人個嘴嗎?換個完整嘅杯有困難嗎?沙爹肥牛撈米配雲吞 沙爹味好濃,雲吞都大粒,浸住雲吞個湯亦唔錯,好濃嘅魚香味! 由於係上市餐廳,價錢亦收得頗貴,自然對佢要求更高,希望清潔管理上作出改善,客人除了去食一間餐廳嘅食物,食個環境亦都好重要!
沙爹肥牛撈米配雲吞
沙爹味好濃,雲吞都大粒,浸住雲吞個湯亦唔錯,好濃嘅魚香味!