2023-01-04
托奶奶生日的福🥰有幸一嚐傳說中電話打極都唔通既米芝蓮推介👉🏻大圍小館(๑و•̀ω•́)و/🌟勾魂叉$188招牌的勾魂叉,基本上每枱都會叫一份!端上枱後會有師傅為叉燒塗上15年陳皮醬,然後用上火槍燒香外皮,風趣的師傳仲問我cut機未先停手架🤭半肥瘦叉燒每一件都驚人地厚肉Σ(*・д・ノ)ノ 肉質挺實、肥膏分明且鹹鮮入味;外皮有微焦香,黏著墊底的脆卜卜米通同吃口感豐富,好味既~不過個人就認為未至於好有驚喜🙈/🌟馳名燒鵝(半隻) $268燒鵝皮薄香脆,平時走皮既我今次都唔捨得咬走佢🤤皮下有層厚厚的脂肪,相當肥美,胸肉的位置也很嫩滑,係唔錯既♡⸝⸝/⭐️沙薑鮮雞(半隻) $248沙薑雞附有新鮮雞雜:雞腸、雞腎和雞肝等,岩哂我呢個內臟控(≖ᴗ≖ )雞肉鮮嫩,調味恰到好處👌🏻/⭐️金沙鮮魷 $158沾滿鹹蛋黃醬的外皮,鹹香薄脆,難得地魷魚仍然保持滑溜鮮嫩,火喉控制得相當好ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝) /⭐️椒鹽九肚魚 $158九肚魚粗身大舊,肉質同樣非常鮮嫩,椒鹽與辣椒粉的調味相當惹味,個人認為炸粉衣更薄就完美了~/⭐️黑松露滑蛋蝦球 $188蝦球絕不欺場,超!大!隻!黑松露炒蛋奶滑,可惜好鹹,送白飯應該會好啲啲啲🥹/⭐️
吃得太多肉,總要吃點清甜的娃娃菜幫助一下消化吧(ノ)ω(ヾ)
原本一心一意想試大熱的籠仔蟹蒸飯,很可惜下單時被告知售罄了🥲所以試了店員推介的另一款三馫蒸飯,意想不到又有驚喜喎❣️
打開蒸籠蓋,是海量的白飯魚仔、手指尾咁大隻既蝦乾和魷魚,每一口蛋炒飯都吸收哂海味的精華,啖啖都充滿鹹鮮香,不愛吃飯的我都有添飯(✌︎˙˘˙✌︎)呢個仲係我覺得全晚最好食既餸呀!
連酒水及加一後六人消費合共$2011,沒有收額外的切餅費;至於服務方面就好壞參半,某些很熱情,某些就愛理不理๛(ー́ωー̀ ) 加上太難book的緣故,個人認為一試無妨,不過就短期內都唔會encore住了☺️