2020-06-06
因為我個朋友非常鍾意飲茶,於是乎我哋就喺海港城搵咗呢間茶樓,諗住試吓佢個放題,仲專登約咗星期五先嚟,因為我哋誤會咗,以為星期一至五先至有呢個$188放題,原來只係一至五有discount。佢個放題都有幾多嘢食,睇啲餐單,兩個人根本就唔會食得晒╮( ̄▽ ̄"")╭之前喺OpenRice見到人哋話係高質放題,我~完全係充滿期待。一上場,佢哋就每人送一隻瑞士雞翼,普普通通囉甜甜地。再送多每人一隻燕窩蛋撻,凍嘅,唔吸引。跟住我哋試佢哋啲點心,第一輪都叫咗好多,有蝦餃、鳳爪、小籠包、奶黃流沙包同埋燒賣。蝦餃~啲蝦好似唔新鮮,一咬個皮,就有水流出嚟。鳳爪~雪藏味好重。小籠包~還算OK,不過佢啲肉好大陣薑味。燒賣~上面有一粒杞子癡喺度,好明顯係一啲外來嘅入貨,而唔係佢哋自家師傅整嘅。奶皇包~唯一可取就係依個奶皇包,熱辣辣,仲係流心。為咗要試吓佢哋係咪自家師傅做點心,於是乎我哋就嗌多咗一碟叉燒腸,春卷,牛肉,仲有叫咗碗楊枝甘露。叉燒腸~完全係垃圾,因為好明顯係翻叮出嚟,因為佢哋連隻碟都係熱㗎。春卷~都OK嘅,起碼佢係熱辣辣嘅at least。牛肉~普通質素冇乜特別可言。楊枝甘露~完全冇芒果味,得個凍字。
一上場,佢哋就每人送一隻瑞士雞翼,普普通通囉甜甜地。
再送多每人一隻燕窩蛋撻,凍嘅,唔吸引。
蝦餃~啲蝦好似唔新鮮,一咬個皮,就有水流出嚟。
鳳爪~雪藏味好重。
小籠包~還算OK,不過佢啲肉好大陣薑味。
奶皇包~唯一可取就係依個奶皇包,熱辣辣,仲係流心。
春卷~都OK嘅,起碼佢係熱辣辣嘅at least。
牛肉~普通質素冇乜特別可言。
楊枝甘露~完全冇芒果味,得個凍字。
講真用每位$188,去食一個點心放題,我嘅期望係遠高過佢哋嘅水準。好明顯佢哋啲點心大多數都係入貨,唔係自家師傅製作!就連好普通嘅腸粉都係咁,好令人失望。
我相信點都好,我唔會再幫襯呢度,又貴又唔好食!完全係垃圾( ̄▽ ̄)