2022-07-12
中環四大串燒之一。呢間算係相對容易預約,唔似酉玉。一入店內,環境ok,有吧台可以直望師傅點樣燒比你食。佢係用炭火燒,但你坐吧台都唔會感受到佢既熱,而且師傅有整齊制服,所以第一印象唔錯。打開menu,價錢預左貴,但四大名店,係要少少錢嫁啦。可惜,整體令人失望。餐單上有好多雞件串燒,係坊間不能選擇,相信好多人都唔清楚係乜而又好奇想試下係咩味,餐單上並冇介紹個件部位係咩地方,味道及口感係如何,所以我期待師傅會介紹比我地聽,呢個亦係我坐吧台既原因。然後為左試下大部份部位,我同朋友2人都盡量想每樣都黎1串,所以menu上既串燒都叫左8成左右,大約20-30串,可惜menu上都唔會寫究竟每串有幾多件,你係要逐件問個待應,但佢又好忙唔得閒答你,結果有d係叫多左。直到上菜,簡直係惡夢。先要讚一下,的而且確佢係燒到有一定水準,保留到肉汁而又有濃烈炭香及雞油脂香,但只限某一兩串。最大敗筆係。1. 師傅唔得閒招呼你,每次上菜都只會極快放左你碟然後講個名就走左,好多時你係聽唔到佢講乜,最後係一路食一路估呢件係乜黎。2. 佢唔會按味道濃淡而逐串安排好比你,會食完一件極咸又突然食件淡味,咁最多我飲淡水沖下口遷就
呢間算係相對容易預約,唔似酉玉。
最大敗筆係。
2. 佢唔會按味道濃淡而逐串安排好比你,會食完一件極咸又突然食件淡味,咁最多我飲淡水沖下口遷就下你,但下一點先最煩。
3. 師傅太多客,要趕住出貨。呢樣最不能接受,食串燒,最緊要係熱辣辣咁食先食到香口味,結果師傅批發咁大量燒大量出貨,好多時候我都仲食緊第1串佢已經上緊第3-4串。。
結果成晚我同朋友個期待心情變左填肚之旅,好多時候就係,丫呢個乜黎,師傅岩岩講乜?嘩又上菜啦,快d食,一陣個碟冇位擺。唉,凍左唔熱冇香味,究竟食緊乜。 oh 終於食完啦,埋單2千蚊,ok
中伏