2024-12-05
今次去完天文台,順便去厚福街搵食,見到呢間農米莊都幾出名,仲有好多分店,所以決定入去試下。1️⃣ **生滾芫荽鮮雞湯飯** 🍚 - 碗裡嘅湯飯成碗青BB綠色,但其實芫荽味唔係好厚,味道偏輕盈,對於鍾意芫荽嘅朋友有啲唔夠喉2️⃣ **生滾龍蝦鮮雞湯飯** 🦞 - 呢個套餐包含半隻龍蝦,味道一般,但龍蝦肉都算爽甜,食落去仲算唔錯。3️⃣ **黑蒜鮮雞湯麵** 🍜 - 我加咗$8轉咗竹昇麵,湯底超甜,浸味有啲假,可能唔太合我個口味。4️⃣ **生滾椰子雞湯麵** 🥥 - 椰子味唔算好濃郁,整體味道偏淡,可能唔係我想要的椰子風味。### 特色飲品我哋四個都加咗$12轉特色飲品,以下係我哋嘅選擇:1️⃣ **朱古力奶茶** 🍫 - 味道正常,冇特別驚喜。2️⃣ **朱古力紅豆冰** 🍧 - 紅豆唔算多,食落去有點失望。3️⃣ **鹹檸七** 🍋 - 味道還可以,清爽又解渴。4️⃣ **話梅柚子蜜** 🍊 - 話梅同柚子蜜嘅味道分開,唔係好飲得到鹹鹹酸酸嘅感覺。整體上,農米莊冇乜特別,係一般嘅家常便飯,但收費略貴,可能唔會再特別回頭。如果你想試下清淡嘅湯飯,呢度可以
1️⃣ **生滾芫荽鮮雞湯飯** 🍚
2️⃣ **生滾龍蝦鮮雞湯飯** 🦞
3️⃣ **黑蒜鮮雞湯麵** 🍜
4️⃣ **生滾椰子雞湯麵** 🥥
### 特色飲品
我哋四個都加咗$12轉特色飲品,以下係我哋嘅選擇:
1️⃣ **朱古力奶茶** 🍫
- 味道正常,冇特別驚喜。
2️⃣ **朱古力紅豆冰** 🍧
- 紅豆唔算多,食落去有點失望。
3️⃣ **鹹檸七** 🍋
- 味道還可以,清爽又解渴。
4️⃣ **話梅柚子蜜** 🍊
- 話梅同柚子蜜嘅味道分開,唔係好飲得到鹹鹹酸酸嘅感覺。
整體上,農米莊冇乜特別,係一般嘅家常便飯,但收費略貴,可能唔會再特別回頭。如果你想試下清淡嘅湯飯,呢度可以考慮,但如果想食得更好,可能可以另尋他處。