2015-10-16
又係聽聞呢間既北京賣鴨好食,咁諗住係大集團既餐廳,應該都唔錯。走新式中菜廳既格局,佈置同餐具都有鴨仔。叫左壺花茶,每位計。味道不錯,侍應仲會幫你添水。賣相靚靚,味道都幾好食。醬料好平均地鋪上肉片上,入面仲夾左塊青瓜片,加強口感。精美既齎老味味道同平時出面食既差唔多。煎蠔烙,賣相同煮法同平常唔同,煎得好香跪。但粉漿好厚,完全食唔出d 蠔仔。唔好食兼唔抵食。小籠包,正正常常,未見出色。津白都煮得好入味,雖然佢好慷慨地切左4大片火腿,但略嫌唔夠精巧,太大塊好咸根本食唔到。如果可以切薄片或者切絲都會好好多。難飲,完全唔夠龍蝦味,剩係飲到洋蔥粒,入面係咁易有兩粒帶子片。個薄餅味道正常,但配個湯就9唔搭8,敗筆之作。拌麵反而有驚喜,睇落簡簡單單。肉粒有微辣,加埋青瓜絲,出奇地夾。最期待亦最失望的北京填鴨兩食。呢度話有半隻,似平時既例牌。片唔脆,肉又切到每舊都厚。皮就俾左好多,又係好厚,食兩塊已經好滯。美其名既兩食,只係得碗疑似味精清湯。不過都好飲過碗龍蝦湯我諗黎呢度叫小菜,小食都應該ok,但北京填鴨就免了。以呢個價錢,尖沙咀仲有好幾間食填鴨既餐廳可選。
走新式中菜廳既格局,佈置同餐具都有鴨仔。
叫左壺花茶,每位計。味道不錯,侍應仲會幫你添水。
精美既齎老味味道同平時出面食既差唔多。
小籠包,正正常常,未見出色。
最期待亦最失望的北京填鴨兩食。
美其名既兩食,只係得碗疑似味精清湯。不過都好飲過碗龍蝦湯