2016-06-24
之前係fb見到呢間餐廳有好多好評,朋友都食過,母親節都未卜餐廳食飯既我地,見到佢fb話“母親節我地仲有好多位”,就即刻打去卜位,點知咁就係惡夢既開始..😨我地揸車去,去到有代客泊車,放低架車入去坐低後,就有個著便服既女士要求我地立即叫餐(唔係因為我地肚餓,係因為限時90分鐘),咁都算,叫齊野,食左十幾樣餸都仲未有野飲,我都明白節日可能忙啲(但間餐廳係冇乜客),但野飲送到既時候我地差唔多已經食左45分鐘,真係等得太耐啦。講返啲野食,其實唔係好好食,菜又黃又咸,我地叫左條明爐烏頭,條魚好“梅”,唔係覺得用爐上就可以俾啲咁差質素既魚以為我地食唔出嘛?!食食下仲聽到有個貌似高級啲既啊姨叫啲侍應:攞客人食完菠蘿飯既菠蘿去洗好彩我地冇叫...最過份既係:叫乜冇乜上次朋友係度食過印度咖喱同手抓餅,覺得幾好食,我地今次一早都諗住叫,點知話個爐拆左,冇印度野食。我地諗住出去海鮮區叫海鮮食,點知又話冇,我地問點解,佢地話食環署唔批,所以要拆,但佢地今日只得一張紙既menu,冇乜野食,又比平時貴三四十蚊一個餸,咁我地諗住叫甜品,點知冇哂我地想食既千層糕同椰汁糕,得芒果糯米飯, 我地照殺,點知個飯中間係又硬又
最過份既係:叫乜冇乜
上次朋友係度食過印度咖喱同手抓餅,覺得幾好食,我地今次一早都諗住叫,點知話個爐拆左,冇印度野食。我地諗住出去海鮮區叫海鮮食,點知又話冇,我地問點解,佢地話食環署唔批,所以要拆,但佢地今日只得一張紙既menu,冇乜野食,又比平時貴三四十蚊一個餸,咁我地諗住叫甜品,點知冇哂我地想食既千層糕同椰汁糕,得芒果糯米飯, 我地照殺,點知個飯中間係又硬又凍(未解凍完?!),呢個時候我地搵返嗰個著便服既女人同佢投訴(應該係pr),點知佢搵左個員工黎hea我地,個員工都有講唔好意思,但個pr話我地夠鐘交枱,仲問我地食完未,佢跟手就搵人幫我地清左張枱,好似想趕我地走咁,但個時其實仲有15分鐘先夠鐘,不過算喇母親節費時同佢嘈
總結,唔怪之得節日都仲有位可以卜,原來野食又唔得服務態度又差最過份係,我地上網見到啲相好靚,點知事實上係又殘又舊,好多地方已經老化(好似開左七年?),又多飛蟻同昆蟲,一開始個張枱仲有好多螞蟻添,我地仲係廁所門口見到兩隻好大隻既老鼠,我地坐室外,熱到流哂汗咁食飯,真係有“泰國風情”我深深明白到,呢間餐廳既宣傳真係做得好好,原來fb既like係用餐廳既甜品黎交換,不過幾好既宣傳都冇用,野食唔得已經係一大死因,講真,係香港,靚既餐廳都有好多,同一個集團喺元朗既泰屋已經好佢十倍;好食既泰菜更加多不勝數,mango tree同埋天水圍新開個間都好食過佢
我地就唔會再去,在此逢勸咁多位想去既朋友,真係要諗清楚先,尤其是一家大細,我都未試過食過一間餐廳係食到咁背脊骨落,仲要受佢氣,真係差到我要寫食評,之後見到有人係食在元朗既post寫佢,我先知自己唔係第一個中伏