2022-08-28 2729 views
兩星期前喺YouTube搵到呢間最近大熱嘅壽司放題,$499就可以任食高質壽司,$659仲可以任食埋海膽、拖羅同三文魚子,先生即刻拎起電話預約,週末嘅booking最快都要兩個星期先有位。我哋揀咗$659嘅壽司放題,一入座侍應就為我哋送上每人一份八件嘅壽司,聽聞某啲仲係冇得再叫,第一輪呢八件壽司質素唔錯,特別係拖羅,夠哂肥美,而且飯比較細件唔會好頂肚,但海膽就令人失望,非常普通。食完頭一盤預設嘅壽司之後我哋當然係馬上叫哂啲最貴嘅壽司,每一次只可以每人order十件壽司,所以我哋揀咗海膽、三文魚子、炙燒帆立貝、帆立貝同拖羅各四件。帆立貝雖然唔使加錢都叫到,但質素唔錯,新鮮之餘仲非常肥美,個人就比較喜歡帆立貝多過炙燒帆立貝,燒過嘅帆立貝表面有少少熟咗,口感同味道都冇咁好。第二輪再叫嘅海膽比一開始送嚟嘅更令人失望,冇海膽鮮味之餘仲有少少帶苦,質素同八蚊件嗰間迴轉壽司係差唔多⋯⋯為咗海膽加錢upgrade嘅我非常失望⋯⋯再送上嘅拖羅都係中規中矩,某啲嘅肉質亦比較鬆散同薄。先生唔憤氣再叫多一轉海膽,質素仲每況愈下⋯⋯唯一值得一讚嘅係三文魚子同帆立貝嘅質素係一直保持到,值得encore。三文魚腩稍

再送上嘅拖羅都係中規中矩,某啲嘅肉質亦比較鬆散同薄。

三文魚腩稍薄,但新鮮冇筋;蟹籽同三文魚子一樣係卜卜脆,同樣推介;蟹肉壽司就中規中矩。

除咗壽司之外亦有少量刺身可以選擇,三文魚略為瘦咗少少,甜蝦刺身大大隻,肉質鮮甜,值得推薦。

炸蠔尺寸中等,即叫即炸,入口外皮酥脆,內裡鮮嫩,而且一啲都唔腥,唔錯。

清酒煮蜆一客四件,酒香清新,蜆肉新鮮而且冇沙,食多幾件都唔怕滯。

枝豆新鮮,但面頭灑嘅鹽略嫌重手咗少少,有丁點兒偏鹹。
甜品方面選擇較少,只有抹茶蕨餅同芝士蛋糕,但勝在細細件唔頂肚,而且抹茶蕨餅有驚喜,口感煙韌,茶味香濃。
整體嚟講餐廳食物質素可以,但性價比唔高,而且某啲食材質素麻麻,冇網上講嘅咁吸引,令人有少許失望,如果先試完頭盤嗰八件壽司再選擇要唔要upgrade,我相信我哋唔會upgrade,如果唔係特別鍾意食拖羅同三文魚子嘅朋友仔,建議食$599放題就夠。

$725 (Dinner)