2020-01-19 519 views
上星期我就經過觀塘,見到呢款洪瑞珍三文治🥪,見大家講到咁出名但我係台灣又未食過,我就買左兩件試試!每款三文治🥪都係用左4⃣塊麵包拆成,所以有三層餡料,對比起一般三文治味道多元化!我就試左滿漢,最中間果層有火腿同芝士,上下兩層放左一片好薄蛋皮,麵包同餡料間搽左牛油同沙律醬。食完我就明白到,點解D人會咁讚洪瑞珍既三文治。麵包係軟熟同薄,所以即使係4層,都依家可以同時放入口品嚐。另外,整個三文治就帶少少甜同香,味道中取到平衡!不過,我都唔太推薦大家係香港買因爲麵包比較乾。因為三文治中間既餡份量全部都剛剛好,點到即止,起初都還好,但食到中間,入面只得好薄沙律醬、後來會越食越痴牙!同樣地,因為真好少餡,所以味道真點到即止,甜味就夠,但食多少少都冇!而第二舊招牌火腿,我就放雪柜留到第二日食,但都唔好食,會變到更加更加乾。我覺得呢間三文治🥪試一次就好了。我件滿漢已經係買完好快食,但都有D乾,所以建議返工沿路有賣可以買,但即時食就好,過夜就無謂!我未食過台灣真唔識比較!但我覺得佢賣22蚊真心唔值🤨,某連鎖便利店既日本三文治又平又做得好食過佢!至於你問香港呢間係咪正宗果間?我會答你,其實「洪瑞珍」同譚仔差

我未食過台灣真唔識比較!但我覺得佢賣22蚊真心唔值🤨,某連鎖便利店既日本三文治又平又做得好食過佢!至於你問香港呢間係咪正宗果間?我會答你,其實「洪瑞珍」同譚仔差唔多,有7個兄弟姊妹各自拎住呢個招牌做生意,而香港呢間就係向其中一個後人學習製作方法,再返香港自己做嚟賣,正唔正宗就各有各睇法!

我覺得名過於實。佢係整得唔差,但係三文治當中,未去到大家吹噓既程度,只係一舊普通三文治,但又賣得有D貴,唔值!
TakeAway