聽同事介紹過北角呢間茶記,早兩日終於有機會拜訪一下。當日係星期六,同友人到達餐廳時係一時半左右,門口大約有七至八人喺我哋前面排緊隊。排隊排咗幾分鐘已被安排入座。我嗌咗型男餐,即炒蛋火腿多士配豬膶湯麵,朋友嗌咗商務餐,即免治牛肉意粉配炸雞肶。可能餐廳製作認真,兩個餐大約都要等10分鐘先送到。朋友對個雞肶餐有讚賞。而個豬膶湯麵餐我就有以下評語:豬膶麵個賣相同深水埗X記出品相似,係用豬膶水做湯底,湯面浮住啲粒粒豬膶精華。麵嘅軟硬度恰到好處,但個湯就唔覺得咁有豬膶味。豬膶製法唔係爽嗰隻,係實嘅。因豬膶唔算係黃沙膶,加上厚切咗,質感比較硬,最後我都係冇食晒啲豬潤。炒蛋同多士算係唔錯。同朋友一路傾偈一路食,可能比一般食客用多咗時間。當我哋食完放低刀叉,執碗碟阿姐清走我哋枱面上嘅餐具後,隔咗冇耐,有個唔知係夥計定係老闆,突然間一嘢拍個「留座」牌喺我哋面前,唔多客氣咁話我哋食完,嗌我哋出去畀錢跟住佢仲口噏噏喺我哋側邊講「望咗你哋好耐」「食完就走啦」「出面排晒隊」其實食肆要求用完餐嘅食客交番個位出嚟畀其他等位嘅食客,呢個安排都好平常,但係個夥計當時嘅態度真係好有問題。雖然食完個豬膶麵餐我都唔覺得個餐有乜
聽同事介紹過北角呢間茶記,早兩日終於有機會拜訪一下。

可能餐廳製作認真,兩個餐大約都要等10分鐘先送到。

雖然食完個豬膶麵餐我都唔覺得個餐有乜咁特別,但間食肆有咁多食客捧場當然有佢吸引之處。就算多人支持亦唔等於可以咁樣去趕客。而且間食肆只係開咗幾年,唔應該有舊食店老夥計嘅作風。好希望間餐廳能夠明白乜嘢係待客之道同今時今日應有嘅服務態度。

雖然都唔知以後會唔會再幫襯,但一個咁差嘅印象,好肯定短期內唔會再行入呢間食肆
2018-08-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)