今個星期天氣得番九度,再加上微雨,大風,凍到人都痴線, 手腳冰冷,本身想食蛇羹,糯米飯,但一諗到嗰啲街鋪, 有舖頭得黎好似冇鋪頭咁,開揚大風,即刻打冷震, 好似再凍多兩度咁,唯有轉移去食雞煲。今次就放工方便,揀咗觀塘呢一間每晚都有live聽的雞煲。 呢度樓底高,咁啱我哋個位今次安排坐係演唱者旁, 但音響都幾好,全晚都冇咩“拆”聲。 原來每晚都有唔同嘅歌手喺度演唱,今日星期二的演唱者係Nick Choi, 都唱得幾好, 仲可以點歌。首先點了中辣火焰麻辣雞煲, 貪佢有專人喺你面前點火炒香再加麻辣濃湯雞煲裏面嘅配菜有香菜, 洋蔥,紫洋蔥,辣椒等, 中辣都已經幾辣下, 大大嚿雞件啖啖肉。 食完成個人已經暖笠笠。 中途我地叫了一咋中式特飲紅豆薏米蜜, 我老公覺得幾好飲但我就覺得似飯後糖水食完雞煲打邊爐,職員有問我哋要用清湯或者用麻辣湯, 我地選擇用清湯。 因為食咗雞煲都半飽, 選擇打邊爐配料嘅時候就選比較實惠的。 叫咗五香鮮牛肉 ,4併餃, 廚師腸,豆腐, 鮮腐竹。 五香鮮牛肉, 88蚊但分量非常多,肉捲成一堆, 不易因滾耐了就鞋口, 而且醃得好入味。4併餃分別是牛肉餃,鳳城水餃,鮮蝦雲吞,韮菜

火焰麻辣雞煲

紅豆薏米蜜

五香鮮牛肉

4併餃分別是牛肉餃,鳳城水餃,鮮蝦雲吞,韮菜餃。當中牛肉餃最香,有花椒味,雲吞及鳳城水餃有大地魚的咸香。
四併餃

另外叫了豆腐,腐皮及廚師腸,每樣只叫了半份
半份嘅 腐竹 豆腐 廚師腸

一邊食一邊聽歌,食左2個鐘,冇限時段又有卡位座,可以encore.
$250 (Dinner)
火焰麻辣雞煲
五香鮮牛肉