銅鑼灣真係堅多美食,多到唔知點揀,喜歡覓食之餘,仲特愛食新野,所以新餐廳或新品都會吸引我,呢間係邊寧頓街新開不久的意式餐廳就係今次目標。樓高幾層,每層佔地不大,但環境夠大,佈置都很用心,卡位更是私人度高,牆上有大篇綠油油草葉裝飾,感覺連個人都refresh 埋。NEIGHBOR $43用荔枝/檸檬/橙汁/雪碧, 調製而成的MOCKTAIL, 味道清新甜美, 帶有陣陣果香, 而且飲到有果蓉, 是水果打成的特飲, 用料十足.斯里蘭卡吸精吸血殺人大青蛙 $38賣相果然夠吸晴, 深綠色的特飲, 加上泡沫上的血紅色汁, 似哂吸血大青蛙.雖然個名好長, 但只有薄荷及菠蘿汁製成, 味道出奇的好飲, 薄荷味夠突出, 仲有淡淡菠蘿微甜果香, 幾岩男仔飲, 好清爽的特飲.日本帶子刺身沙律 $68珍寶的日本帶子, 的確很大隻, 微微煎過, 肉質極鮮嫩的帶子刺身, 食完已經好滿足.沙律有5-6款蔬菜,而且很新鮮爽口, 用醋汁調味, 個人很喜歡這清爽口味, 開胃又可以迎接下一道菜.意大利雲吞 $58一客有6粒, 雲吞皮不算很厚身, 夠滑溜之餘, 仲有點煙韌好咬. 沾滿大量creamy醬汁及香草, 味道好夾很好食
Neighbor
NEIGHBOR $43

斯里蘭卡吸精吸血殺人大青蛙
斯里蘭卡吸精吸血殺人大青蛙 $38

日本帶子刺身沙律
日本帶子刺身沙律 $68

意大利雲吞
意大利雲吞 $58
一客有6粒, 雲吞皮不算很厚身, 夠滑溜之餘, 仲有點煙韌好咬. 沾滿大量creamy醬汁及香草, 味道好夾很好食.
雲吞餡料份量適中,仲很香很細滑.
鵝肝多士
鵝肝多士 $68
閃令令的油光在鵝肝上閃動著, 傳來鵝肝的香味, 外層微微香脆, 質感油潤甘香, 入口快要即溶, 配蒜香多士, 成件事更香更脆.
一份可以同友人分享就不會太膩, 留肚食之後的美食.
墨西哥雞鎚
墨西哥雞鎚 $58

原本想食水牛城, 但由於男仕不想食太酸的食物, 所以選擇了墨西哥口味, 雞鎚炸得脆身唔乾, 吸到很多醬汁, 味道又辣又惹味, 辣度很易令人接受.
藍芝士大蝦意大利粉
藍芝士大蝦意大利粉 $88
意粉是餐廳每日手造的, 保持新鮮度, 而且麵條更有彈性, 加上廚師煮得剛好, 意粉做到 al dente, 很好食.

醬汁不算多, 但有特濃芝士味, 另外, 藍芝士味不太重, 就算不太接受到這個特有味道的友人都食到.
大蝦真的很大隻, 而且仲有4隻, 好爽彈蝦味突出, 好抵食.
美國安格斯肉眼
美國安格斯肉眼 $178

用木板上菜很有美式扒房感覺, 份量也不少, 有10安士之多.
我們要5成熟, 切開見到粉紅色嫩肉十分吸引,這裡的扒比較靚, 簡單用鹽同胡椒調味煎煮, 最後可以沾點鹽進食, 可以食出牛肉原汁原味.
肉質很嫩很易切開, 而且有很多肉汁, 加上筋位少啖啖肉, 牛肉味濃郁.
配超粗薯條, 外脆乾身, 內裡比一般更多薯肉, 好軟腍粉綿. 蔬菜保持顏色鮮明, 有爽脆口感.
乳酪雪糕
乳酩雪糕
很特別的雪糕, 雪糕密度高, 質感厚滑似意大利雪糕, 但較輕盈. 味道微微甜, 食完一點也不膩, 加上乳酪味更清新, 必食甜品.
除了有散叫的各款前菜/沙律/意大利飯/主菜/小食/薄餅及飲品等等,呢度都有dinner set 套餐食,份量頗大,價錢又合理,非常吸引我下次同大班朋友來,每人點一個套餐,share來食就可以款款都食到,諗起都期待。
2017-02-02
$300 (Dinner)
Neighbor
斯里蘭卡吸精吸血殺人大青蛙