2022-05-04
今晚朋友安排了一個地方來興祝卒之可以在晚市恢復堂食,所以訂了間食日本口味嘅日式餐廳,在中環蘭桂坊入口位置附近,一出升降機就見到餐廳,從門口入去會經過一排清酒酒櫃,座位分了兩邊,一邊會以吧枱為主,而另一邊就係梳化位置,今晚就係安排在梳化位置!今晚朋友落單,座定定後就開始上菜,先來前菜就好似個寶盒盛上由富山灣出產的螢光魷魚,上面放了少少嘅麵豉醬,外面用了一張香脆嘅脆片捲着,未食之前被師傅精心擺放吸引住!入口外脆之餘,螢光魷魚肉質軟熟充滿口感!接住就係叫八寸嘅拼盤上面裝置以春天做主題,內有四款食材依次序鹿兒島空豆配了平貝,入口青新味道香濃;接住入口就係自家製芝麻豆腐,芝麻味道濃郁豆腐十分香滑;再來就係用豆紙包住嘅白蘆筍,入口感覺鮮甜,有種春回大地嘅感覺!最後一款就係比較奶油啲櫻花蝦球,外面炸得十分香脆,內裡啖啖都充滿櫻花蝦肉,十分精緻美味!當然食之前一定要將師傅用心擺位打卡先啦!一輪熱食後就係刺身三點,分別有肥美嘅左口魚,爽口彈牙嘅赤貝,魚味濃郁嘅青魚,刺身肉質夠晒新鮮,個種鮮味真係仿似身在日時食懷石料理感覺!每樣器皿十分精緻講究😘再來就係用上了一個漆碗再在上面即時加上濃郁嘅蝦湯,浸泡住烏賊
接住就係叫八寸嘅拼盤上面裝置以春天做主題,內有四款食材
依次序鹿兒島空豆配了平貝,入口青新味道香濃;接住入口就係自家製芝麻豆腐,芝麻味道濃郁豆腐十分香滑;再來就係用豆紙包住嘅白蘆筍,入口感覺鮮甜,有種春回大地嘅感覺!最後一款就係比較奶油啲櫻花蝦球,外面炸得十分香脆,內裡啖啖都充滿櫻花蝦肉,十分精緻美味!當然食之前一定要將師傅用心擺位打卡先啦! 一輪熱食後就係 刺身三點,分別有肥美嘅左口魚,爽口彈牙嘅赤貝,魚味濃郁嘅青魚,刺身肉質夠晒新鮮,個種鮮味真係仿似身在日時食懷石料理感覺!每樣器皿十分精緻講究😘
再來就係用上了一個漆碗再在上面即時加上濃郁嘅蝦湯,浸泡住烏賊珍象,用上墨魚咀同墨魚肉做成,上面放了片香脆雪魚乾外,還有最上層加埋件煙韌彈牙墨魚刺身,還有用日本稻穗,師傅用上200度油溫去炸,口感似爆谷,整體感覺特別!
接住就係用酥皮做成嘅酥皮餃,
酥皮外面焗得十分香脆內有鮮甜松葉蟹肉,而在上面還有一隻炸得脆卜卜嘅澤蟹,店員亦細心提示小心入口,因原隻澤蟹的蟹腳比較尖,擔心食客被刺到!夠細心抵讚!
跟住就係用上香滑嘅吞拿魚配上蓮芋、口感似雪梨口感比較爽口嘅獨活、淮山等材料襯托嘅組合,感覺清新但口感又十分豐富!
而主角就係個脆鱗片金雕魚,旁邊配了金雕魚汁,魚肉加上了魚汁味道更新香濃,而碟上亦配上了南瓜、栗子、鮮百合蓉、法國手指蘿蔔、自家製漬物蓮藕等配菜,入口時增加了味蕾嘅感覺之餘,亦會感覺到師傅用心去製作嘅心!
品嘗了一輪美食加上個熱盪盪嘅麵豉湯清清口中嘅味道, 就係食埋個 甜品,整晚就係咁就完結了!
慢食,按食客節奏,再加上店員細心服務,真的有置身日本餐廳感覺!未能外遊時又多個地方享受日系美食及服務嘅選擇!