2022-06-07
冇得去旅行,唯有係香港搵下好嘢食,今次就約左朋友黎食呢間佐敦既鐵板燒十八層海膽杯omakase HK$1388首先係前菜,凍豆腐發揮正常主打菜式-十八層海膽杯首先食左最表面果層,白飯魚脆片配上北海道海膽同黑魚子一齊食,整體味道非常鹹鮮。食完之後就可以將成杯倒出黎,將18款海鮮撈埋一齊食,享受多重滋味!跟住落黎就係鐵板燒海鮮🤩🦞活龍蝦加$150可以食整隻龍蝦,今次師傅幫我地整左兩個味道,分別係龍蝦頭蝦膏鐵板燒同芝士焗龍蝦。個人覺得芝士焗更好食,同龍蝦味好夾時令貝類-聖子王鮮甜彈牙,好香牛油味之餘仲有好香既鮮味仲有木魚碎調味,整體感覺啱啱好時令海鮮-鰻魚鰻魚個皮煎到好似餅乾咁脆,同細膩柔軟既鰻魚肉形成強烈既對比肉類A5威士忌和牛厚燒和牛放在麵包上,配上威士忌海膽豉油,充滿油脂香燒野菜有南瓜、蕃薯同茄子吸物特色紙包花膠羊肚菌蜆湯食完咁多野,黎個清清地既湯就最正。個湯都幾足料,花膠、羊肚菌、蜆、冬菇、海帶等蘭王蛋炒飯飯炒到好乾身👍蘭王濃烈既蛋香配上蔥花及黑松露,好味另外仲單點左火焰海膽甲羅燒,黎既時候店員提醒ready相機,原來有打卡專用既火焰表演😂係蟹蓋上鋪滿蟹膏、蟹肉、海膽、三文魚籽,撈埋
十八層海膽杯omakase HK$1388
首先係前菜,凍豆腐發揮正常
主打菜式-十八層海膽杯
跟住落黎就係鐵板燒海鮮🤩
🦞活龍蝦
時令貝類-聖子王
鮮甜彈牙,好香牛油味之餘仲有好香既鮮味
仲有木魚碎調味,整體感覺啱啱好
時令海鮮-鰻魚
鰻魚個皮煎到好似餅乾咁脆,同細膩柔軟既鰻魚肉形成強烈既對比
肉類
A5威士忌和牛厚燒
和牛放在麵包上,配上威士忌海膽豉油,充滿油脂香
燒野菜
有南瓜、蕃薯同茄子
吸物
特色紙包花膠羊肚菌蜆湯
食完咁多野,黎個清清地既湯就最正。
個湯都幾足料,花膠、羊肚菌、蜆、冬菇、海帶等
蘭王蛋炒飯
飯炒到好乾身👍蘭王濃烈既蛋香配上蔥花及黑松露,好味
另外仲單點左火焰海膽甲羅燒,黎既時候店員提醒ready相機,原來有打卡專用既火焰表演😂係蟹蓋上鋪滿蟹膏、蟹肉、海膽、三文魚籽,撈埋一齊食都好難唔好食
喜愛鵝肝既友人點埋法式煎鵝肝,鵝肝好肥美,配上酸酸地既醬汁同配菜,減少肥膩感
最後食埋個甜品,兩人埋單二千幾😌