2015-05-19 690 views
我同Mr.K 閒來沒事就最喜歡上煮野食堂,因為好玩,同埋最後仲可以食返自己煮的食物!而且上得堂,有老師望住,出亂子的機會都會少D,不論食物或者個廚房....哈!香港貴為美食之都,但有時都想自己試下煮!!今次決定自己出馬!第一個步驟就係去買食材,我在佐敦返工,有一日發現,隔離街就有間小小的急凍食材專門店!其實我係俾佢o個d $6日本杯麵/日本飲品 吸引左o既.....我自己除了食澱粉質如飯,其次就喜歡食和牛,而我其實就無自己煎過和牛的,最多都係日式燒肉燒過下,都好怕浪費左貴價的食材!咁同老闆講左,佢建議我買 美國 Prime 西冷扒, 肉質比較柔軟,牛味比較重!佢仲教我要準備岩鹽,黑椒,仲有番茄(伴碟).....我買左兩塊西冷,一厚一薄的,厚身的約$90,薄身的就 $60左右,雪花清晰而且分佈平均,血水不多,顏色都係正常的紅色~佢仲建議我地買有機水耕菜($48)一盒已經有齊五種不同的沙律菜,不用每樣買少少,入面仲有兩包芝麻沙律醬汁,份量可以足夠四至五人分享,咁我地都喜歡食沙律菜,咁就要多盒啦!呢個Supplier 係一星期就會回收返d貨,買不完就會掉了~返到屋企,拆左包裝就咁加附送的芝麻

香港貴為美食之都,但有時都想自己試下煮!!
今次決定自己出馬!第一個步驟就係去買食材,
我自己除了食澱粉質如飯,其次就喜歡食和牛,
佢仲教我要準備岩鹽,黑椒,仲有番茄(伴碟).....

雪花清晰而且分佈平均,血水不多,顏色都係正常的紅色~
西冷扒
佢仲建議我地買有機水耕菜($48)
水耕菜
返到屋企,拆左包裝就咁加附送的芝麻醬已經好好味,
菜夠青綠,味道新鮮,由於是以水耕作,無討厭的泥味或者沙石!!!
洗都無洗,搵左個玻璃碟放好就可以食啦!
當然啦!你都可以加多d不同的材料,但我覺得單食個味道都不錯~
水耕菜
之後我就開始煎牛扒啦!
老闆教,牛扒要先煎左旁邊多膏的位置,形成一個外框,接著就每邊煮大概1-2 分鐘就上碟片,
佢應該聽得出我係好魔鬼廚神下,所以佢都叫我不要一直翻一直翻.....
同埋最重要係靚牛扒可以煮生少少嘛!煮得太熟就會口感如柴咁!
上桌時要加返少少岩鹽同黑椒!真係好快!又不用先醃肉!
西冷扒
我仲加左少少番茄做伴碟,個賣相真係有點小學雞!大家唔好笑呀!
切開仲有少少生,粉紅色的牛扒,我來了!
肉質幾柔軟,牛味香濃,只用了岩鹽及少量黑椒,牛味更加突出!
西冷扒
除了牛扒,我仲買左 木糠芝士蛋糕 ($9)
其實10蚊樓下的蛋糕,我都預左不會太好吃吧!
Size 就如磚豆腐般大,上面有一層壓得細滑的木糠(即餅碎),
中間芝士部分,口感有如雪糕般輕盈,入口即溶,雖然芝士味稍為薄弱,
但作為甜點也不錯~至少不會覺得好膩好Heavy 嘛!
木糠芝士蛋糕
就算我不會常常來買食材,應該也會來買蛋糕,食上癮,今次真係大鑊左少少
店家也有售賣在大埔很火熱的梁九記芝士餅 ($9/件),
這天剛好賣光了,沒緣一試,如果係呢個餅的粉絲,而家九龍都可以買到

2015-05-18
TakeAway
$90 (Dinner)
木糠芝士蛋糕