2008-12-31 36 views
2008年最後一天。辛苦工作了一整年,今天怎樣也該對自己、對大家好一點,吃一頓豐富的下午茶,然後收工。想一想公司附近的食店,令我最滿意的非強記美食莫屬。佢款款出品都咁美味,而且水準穩定。告別08下午茶,就食強記。吃豐富一點,糯米飯再加多一條潤腸,必食的煎腸粉,豬皮、魚旦、蘿蔔,仲有炒麵同埋喳咋,今餐既下午茶,相當滿足。糯米飯份量的確較小,大概只有半盒,不過材料十足。冬菇、腊腸、潤腸、腊味、蝦米等,十分惹味。打開盒時,糯米飯仍是熱的,飯幾乾身,一粒一粒的,不會黏在一起。由於個人喜歡潤腸,加錢整多條。潤腸充滿油香,咬落煙煙韌韌的,滋味無窮。今日天氣轉冷,吃碗暖笠笠的糯米飯正好。每次來都會叫煎腸粉,因為腸粉煎得特別香,特別脆口,加上甜醬、麻醬、辣醬和芝麻,味道一流,口感亦佳。豬皮、魚旦、蘿蔔,唔知係咪放埋一齊既關係,撈到亂晒龍。三種小食,味道都差不多,咁當然口感不一樣,蘿蔔爽口,魚旦彈牙,豬皮煙韌。最欣賞還是其燙口的感覺,好有風味。第一次試這裡的炒麵,炒得不太油,但香口,還有芝麻和椰菜增加口感,原來都不錯。要左兩碗大喳咋,材料十足,又暖胃,也不會過甜,值得一讚。始終呢度都係出名賣熱糖水,水準

第一次試這裡的炒麵,炒得不太油,但香口,還有芝麻和椰菜增加口感,原來都不錯。要左兩碗大喳咋,材料十足,又暖胃,也不會過甜,值得一讚。始終呢度都係出名賣熱糖水,水準一定有番咁上下。

食物很快被掃清,有人還說不夠喉。算了吧!留番個肚等下場。

2008年是難捱的一年,但回顧過去,也不是完全沒有得著,起碼我認識了兩位甜魔。
香口煎腸粉
足料糯米飯
搵番條潤腸出來
$20 (Tea)
香口煎腸粉
足料糯米飯
  • 糯米飯、煎腸粉、喳咋