2006-01-17
這裡裝修非常簡單,得檯同,以白色為主;三位年青人在廚房,一人負責淥意粉,一人負責調汁及配料,一人負責煮意粉;一切流水作業式,意粉及所有配汁都煮定pack起,在店內只加熱就行;客人要自己買飛,但就有兩位侍應送餐。但見是日下午,客似雲來,大家食完就走,又下一轉客。收五十幾蚊一客意粉不包飲品,我看如果不是加租的話,呢度真係有排做的。叫了個茄子煙肉意粉,洋名叫Spaghetti Siciliana,說是siciliana,卻用了茄汁做底,吃過也不明所以,亦吃不到多少巴馬芝士的味道。意粉煮得恰到好處,好有咬口;配合茄子及煙肉,當然不會難吃,但也不算特別好吃,過得去,不過食完就成個下晝喉飽肚唔飽。呢度標磅是「quick pasta」但又「not a fast food」,但橫睇掂睇,都好快餐的感覺。我未必會再來,但應該也大有支持者的。