2020-09-16
今日行完山,決定係大尾篤海邊食個晚餐。比我發現呢度方圓一帶唯一一間居酒屋🏮,咁難得,當然同朋友係呢度解決晚餐。居酒屋最啱就係食下串燒飲下啤酒🍻。我地揀左以下:燒雞泡魚乾($36),首先前菜食下魚乾,點蛋黃醬,本身甜甜地,又唔會太乾身。燒安格斯牛粒串($32),呢個牛真係超正,出去食扒都好少食到咁正味道調得咁好嘅牛,油脂旺盛肉質鮮嫩多汁,牛味帶曬出黎!金菇卷牛肉串($22),外面嘅牛肉就唔係打邊爐啲肥牛,肉質較厚身同結實,配合入面爽口嘅金菇,口感有好大衝擊~燒明太子雞翼($16),入面嘅明太子好夠,微微帶辣,配合雞肉係極大享受。燒雞軟骨串($16),爽口得黎調味又惹味。鹽燒海中蝦($22),大大隻蝦真係不得了,燒完又離殼,味道正宗鮮甜彈牙,帶淡淡鹽味。日式燒茄子($22),另外有川味嘅選擇,不過我地唔食辣,所以都係正常味好啲。調味方面唔似出面咁落重蒜蓉,反而係靠醬油同木魚絲調味。另外店主推介我地食下呢度嘅刺身,真係附近一帶都食唔到架。有帶子、油甘魚、三文魚、海膽。全部感覺都幾新鮮,味道鮮甜無腥味。飽肚食物揀左鰻魚炒飯($88),都係日式嘅炒法,較為濕身,味道唔會過鹹,帶有鰻魚嘅啖啖香味。
燒雞軟骨串($16),爽口得黎調味又惹味。
飽肚食物揀左鰻魚炒飯($88),都係日式嘅炒法,較為濕身,味道唔會過鹹,帶有鰻魚嘅啖啖香味。份量大概兩碗飯,兩個人食啱曬。
黎居酒屋當然要啤啤佢,店主推介我地生啤(大杯$68)黑啤(大杯$68)兩溝,味道又幾特別喎~
最後甜品時間我地試左綠茶同芝麻雪糕($28),感覺係好鬆軟質感嘅雪糕,唔會好結實或者起冰粒,味道唔算好甜,都幾自然。
呢度有室外同室內位,場地都幾大,目測坐到50人,開party都得!室內好有居酒屋嘅木系感覺,室外就有啤酒吧,空氣又流通啲,別有一番風味。