2011-06-07
瑞午節一家人敘餐,老婆建議食四川菜,附近有好多重慶雞煲,好多都試過,都差唔多味,行到去水邊圍附近,見到門面有住家feel的一家小店,嘩,門面好多人,好,就呢度-----香辣風 八個人八個菜1/青椒皮旦-----不過不失,調味有些單調,沒有其他地方多油2/夫妻肺片-----牛肚牛蜊鹵得夠香.呢個就好味夠辣,讚3/紅燒牛腩-----呢味牛腩,好香,咬落去唔奀,汁夠濃,撈飯就真係一流,超讚4/辣子雞--------呢個好香好辣,雞切得細,炸得香酥,越食越辣,但係又停唔到口,同出便其他所謂四川正宗炸到干的辣子雞唔同,佢地個雞外脆但唔干,食起上來真係好惹味,超讚5/酸才魚--------呢個食完辣子雞才上菜,有心思,呷囗湯,醒胃又惹味,又勾起食欲,試一下魚片,滑到無倫,鯇魚片,讚6/水煮魚--------味道真係幾好,廚師有心做,味道好,份量都足,無得刁剔7/香辣雞煲-----雞好滑,香料味好夠,有鑊氣,細店仔算有水準咯8/清炒土豆絲--夠鑊氣,廚師有火候,味度好店仔冷氣不足,出面坐大排檔仲涼快,伙記都好友善,我見到都好多客,但個個伙記都好笑容,做生意呢樣就最抵譖,整體上係好食,好招呼,這種小店
八個人八個菜
2/夫妻肺片-----牛肚牛蜊鹵得夠香.呢個就好味夠辣,讚
8/清炒土豆絲--夠鑊氣,廚師有火候,味度好
整體上係好食,好招呼,這種小店比好多大機構更值得去幫襯