2016-10-31
大人呢晚話請食飯,甘我當然就二話不說碌碌碌過去。大人話:「你想食咩就叫啦!」甘作為一個可以一口氣鯨吞十幾件煎釀三寶作為snack的我,無理由唔叫我的至愛。我話:「我要食煎釀三......」(我話都未講完) ,大人:「食返d有菜有肉果d餸! 再甘食落去唔會長到肉」 雖然唔係好明大人的邏輯理論,佢請客即係boss,我唯有叫返d有「肉有菜」的「肉片炒菜心」、(踩下大人底線的) 「魚香茄子煲」、「沙薑雞腳」,仲有黑啤。老老實實,黑啤同中菜真係幾夾,而佢碟咸脆花生話時話又幾好食。呢個就係大人要求的「有菜有肉」餸,肉片肉味唔太濃,好淡味,少少鞋身,反而個菜就有菜心甜味,亦好「淋」,唔會死硬,整個菜味道係屬於甜底(有d餐廳係咸底),我幾喜歡。「沙薑雞腳」上枱時微溫,仲有少少炒香白芝麻鋪面,亦好香沙薑味,咬落「淋」中帶「爽」,雞腳掌心位置唔算好多肉果種,骨感比較重,送酒一流。後來凍左,都唔太乾身,算唔錯。呢個「魚香茄子煲」幾好,唔會死咸 (有d餐廳會落蝦醬,呢度無落,我就比較喜歡),茄子係炸完再落煲,充滿油份,岩要增磅我的,肉碎亦夠多同惹味,撈飯真係一流。加埋白飯,2個人食左$207,好飽,好滿足。呢
老老實實,黑啤同中菜真係幾夾,而佢碟咸脆花生話時話又幾好食。 呢個就係大人要求的「有菜有肉」餸,肉片肉味唔太濃,好淡味,少少鞋身,反而個菜就有菜心甜味,亦好「淋」,唔會死硬,整個菜味道係屬於甜底(有d餐廳係咸底),我幾喜歡。