2019-08-13 117 views
最近屋企裝修,琴日難得請一日假,就約埋好朋友一齊旺角食lunch,順便陪我去買傢私。我同佢本身都好鐘意食潮州腸粉,見到呢間一條腸粉,而且唔算多人唔洗排隊,就入去試試。之前食好多腸粉點心店都好窄好逼,估唔到呢間又唔會,佢入面都算闊落同埋光猛,唔會坐得好逼,而且乾淨企理。我地叫左2個招牌潮州皺皮腸粉,一碟係叉燒、菜脯加蛋。另外就係雞蛋牛肉腸粉。佢份量都算大碟,而且唔夠豉油可以另外叫佢加一小碗,味道唔錯,略嫌皮厚左少少,如果可以再薄d就更好。除左腸粉,我地仲叫左幾款潮汕小食同點心。呢碗牛肉餅湯真係好好飲,我同個frd share左一碗,牛肉餅紮實而且好夠鮮味,而且湯落左好多蔥,真係拍得住潮州牛丸味道,我地兩個都大讚。小食方面,我地叫左炸饅頭,佢每一粒都係迷你版,一啖一個,炸得夠酥脆,加煉奶好好味。鵪春蛋燒賣咬落juicy,菜苗餃入面真係有大大隻蝦,好足料。買單成張枱野食,一個人都唔洗一百,都幾抵食,真心唔錯。