Lunchtime當然要獎勵下自己,去食返個好lunch令自己可以繼續努力工作!今次就千里迢迢去左覓食,揀左呢個有沾麵又有拉麵嘅麵店—周月!呢間個鋪面本身都已經好有日本味,淨講裝修似日本居酒屋,但當然無串燒😂😂但日本味道都幾濃,不過店員就無講下日文咁,因為一般拉麵店都會講下日文歡迎光迎咁~呢啲唔會影響到味道嘅野,都係小問題啫,服務係唔錯,呢個好肯定!之後就當然到野食啦,我就叫左個周月拉麵,再加左個麵!加麵係另上,所以下圖係未加麵嘅圖:入面有好多蔥,荀,半隻流心蛋,半肥瘦日式叉燒,同幼麵!多蔥就好岩我,因為蔥可以引出麵嘅香味!幼麵吸左湯味,都唔會變淋,好彈,唔錯!流心蛋都整得岩岩好,蛋黃原隻流心!半肥瘦叉燒其實唔錯,但對個人黎講,瘦叉燒更岩我,不過都無損呢個麵嘅味道!最後好重要未講,就係佢個湯底,湯底唔算好稠身,飲入口唔會好張住個嘴,但濃湯仍然係好濃,控制得恰到好處!味道亦唔會鹹,岩岩好,調過嘅醬油味岩岩好,我覺得唔錯!唔like濃湯嘅都可以揀淡湯,但有心理準備飲唔到店內原汁原味🤦🏼‍♂️
周月拉麵

入面有好多蔥,荀,半隻流心蛋,半肥瘦日式叉燒,同幼麵!
多蔥就好岩我,因為蔥可以引出麵嘅香味!
幼麵吸左湯味,都唔會變淋,好彈,唔錯!
流心蛋都整得岩岩好,蛋黃原隻流心!

周月拉麵