2008-09-28
早兩天食壽司, 才聲大大話冇乜 feel, 但估不到, 今天和媽去的餐廳, 會令到我有 d feel!唔知道點解, 突然好想去龍門.有朋友係 4 am 出門口做野的, 早上6點已然接近做起第一倫的工作, 都好多時會到這裡食點心.兩位都異口同聲話要食雞絲粉卷, 及蝦餃, 咁點解要食呢?"因為好味o羅".又唔講有咩咁特別, 唔緊要, 今日我和媽試吓先.當然, 龍門很出名的, 還有燒味, 特別係义燒, 及燒鵝.已唔會再批炭爐牌, 全港只有兩個剩, 就係龍門及 鏞記.但因今日主要係食點心, 下次才食燒味啦.呀, 都未講為何會對龍門有感覺, 係因為當年我第一本 "龍珠" 漫畫係响度買架.可能你會覺得好無聊, 但我相信有好多人都係看這漫畫大的, 也狂追過都唔出奇, 所以當我見到樓下的報攤, 印象係好深刻的. 1987年既事呢....但是入內, 又真的有點20年不變 feel. 看看吊燈, 收銀, 牆紙, 全都係和當年無異.但我和媽都老左20年o羅....一坐下馬上出去攞雞絲粉卷及蝦餃, 係 mission priority 嘛.另也攞了潮州粉菓, 菜肉餃.雞絲粉卷都好大條, 條肉好像大媽媽腸咁粗
唔知道點解, 突然好想去龍門.
兩位都異口同聲話要食雞絲粉卷, 及蝦餃, 咁點解要食呢?
"因為好味o羅".
又唔講有咩咁特別, 唔緊要, 今日我和媽試吓先.
當然, 龍門很出名的, 還有燒味, 特別係义燒, 及燒鵝.
已唔會再批炭爐牌, 全港只有兩個剩, 就係龍門及 鏞記.
但因今日主要係食點心, 下次才食燒味啦.
但我和媽都老左20年o羅....
另也攞了潮州粉菓, 菜肉餃.
雞絲粉卷都好大條, 條肉好像大媽媽腸咁粗, 足料又新鮮, 唔怪得兩友人猛話係必食.
蝦餃不太大粒, 皮明顯比粉菓薄. 蝦其實都唔係大隻, 但好新鮮, 肉仲彈牙.
一定要提, 龍門的點心是有自己師傅自己整的, 粒粒都係人手整, 這年代已好少見, 也顯出真的誠意.
食到一半, 見隔離個阿叔自己入廚房沖茶加水, 自己又有樣學樣, 姐姐係不會阻止的, 又幾得意.
埋單$96, 原來除了粉菓係小點, 其餘全是中點.
當今世上, 原來仲有地方, 蝦餃係中點架!
連點心價格都係 1987年?!
行返出壯士敦道, 好像時光隧道咁, 回到2008年.