2020-08-15 106 views
雖然依家疫情嚴重,但係都要拍拖食飯架,日日係屋企食都唔係辦法,於是星期六就同男朋友黎食返個週末法國午餐,放鬆下心情。週末有提供午市特選,我地主菜揀左法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜同煎三文魚配香草意大利粉。首先上黎既係濃蝦湯配麵包同沙律。龍蝦湯果然飲落夠濃郁同幼滑,沙律新鲜,配醋夠開胃,麵包夠軟熟,有驚喜。法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜擺盤精緻,鴨皮脆口,鴨肉軟稔唔羶。薯蓉走健康版路線,一樣好食。紅椰菜酸酸地又爽脆。煎三文魚配香草意大利粉同樣吸睛,煎三文魚同意大利粉分開擺。有個應該係檸檬既醬汁同煎三文魚幾夾。香草意大利粉幾入味,屬於煙韌個種。藍莓批幾特別,有吉士醬既味道,口感軟腍,似糕點,我喜歡。
首先上黎既係濃蝦湯配麵包同沙律。

薯蓉走健康版路線,一樣好食。紅椰菜酸酸地又爽脆。
法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜

煎三文魚配香草意大利粉同樣吸睛,煎三文魚同意大利粉分開擺。
煎三文魚配香草意大利粉

藍莓批幾特別,有吉士醬既味道,口感軟腍,似糕點,我喜歡。
藍莓批
2020-08-15