2015-11-09
女仔鐘意食甜品,享受,作為體貼既男士有時都要陪下佢地,今次就去左尖沙咀既Okapi。餐廳既氣氛非常浪漫有情調,裝修仲有D似西式既宮庭,女仔黎影相一定好開心。叫左個High tea set,有3層。配以英式花草茶,我地選了Earl Grey Tea第一層有吉列雞柳三文治和芒果奶凍。吉列雞柳三文治炸到金黃色既雞柳,香脆可口,加埋香脆既法式多士,非常滋味。芒果奶凍芒果奶凍既芒果醬太死甜,而且奶凍偏水狀,唔太喜歡呢種口感。意式牛肉丸牛肉丸有彈性,唔會散開,加上開胃既番茄醬,第一件就令人有驚喜。薯蓉煙三文魚酥脆既酥皮盒有軟綿既薯蓉,加埋充滿咸香既煙三文魚,經典配搭。英式鬆餅鬆餅口感都唔會太乾,但如果再鬆軟D會更好。松露鵝肝醬冇諗過會有松露鵝肝醬,配埋片青瓜感覺清新。迷你蛋糕杯蛋糕口感唔夠鬆軟,只屬一般。精選蛋糕精選蛋糕是Tiramisu,蛋糕香甜軟滑,不過咖啡香氣唔夠。煙三文魚法包三文治芥末蜜糖汁意猶未盡,叫多個三文魚三文治。份量幾大,而且色彩豐富,未食已經覺得吸引。充滿咸香既煙三文魚配上香脆既法式多士,咁就過左一個寫意既下午啦。整體甜品比較失色,但勝在環境優美,服務態度好,又唔會趕你走,岩曬鐘
吉列雞柳三文治
炸到金黃色既雞柳,香脆可口,加埋香脆既法式多士,非常滋味。
芒果奶凍既芒果醬太死甜,而且奶凍偏水狀,唔太喜歡呢種口感。
英式鬆餅
鬆餅口感都唔會太乾,但如果再鬆軟D會更好。
冇諗過會有松露鵝肝醬,配埋片青瓜感覺清新。
蛋糕口感唔夠鬆軟,只屬一般。
精選蛋糕