2023-12-10 326 views
踏進呢家小店,香氣四溢得我個胃口瞬間掛住檔。原來,今日嘅主角係嗰啲粉麵通–香港街頭常見,但做得出色嘅,真係少之又少。揀咗座靠窗嘅位,等待嘅時間充滿咗期待。第一口「炆牛腩粉」,啱啱好嘅軟硬度伴隨著滲透肉香嘅湯汁,入口之後味道層次分明。牛腩又炆得富有彈性,唔會過爛,嚼勁十足。香滑嘅麵條同那種閃閃發亮嘅牛腩一齊係口感上面真係揸fit晒!😋再嚟個「豉油王炒麵」。啲麵爽口得黎邊緣帶嚟嘅脆感好似在告訴你來到咗快樂嘅頂點。冚家鏟,啲豉油味香得滲入每一根麵條,令到成碟嘢食流露出深厚嘅經典香港風味。正喺整個享受過程中,嗰邊桌嘅「鹹魚雞粒炒飯」嘅香氣撲鼻而來,下次一定要試。有時候,最簡單嘅食材經過巧手,就能變成味蕾上嘅藝術品。落單時,老闆嘅笑臉加埋隨和嘅態度,令人覺得彷彿唔光係黎吃飯,更似係朋友家中作客。就算係平平無奇嘅一餐,都因為咁樣嘅小細節而感覺溫馨。匆匆吃完,左口袋嘅手機震動咗下,一望計機板,時間唔覺不覺已經過去。真係話,美味同歡樂嘅時間總係特別短暫。至少,這家小店嘅美食,值得我再捱多幾個紅綠燈啦!🍜🥢👍