2017-03-31 2609 views
踏入春季後, 天氣變化大, 剛小病初癒, 感激好友帶我去食大餐cheer-up, 為了令我更有食慾, 佢已預告有鮑魚, 海膽, 鵝肝....... 令我Dry了好耐既味覺蠢蠢欲動.    餐廳雖位於厚褔街一幢食肆林立既大廈中, 但不用排隊等電梯.  一出電梯便看見好多名人光顧既照片, 未食已感到有水準.  餐廳座位不算多, 雖以黑色為主牆, 但燈光足夠.  窗旁主要是闊落既梳化卡位,身處12樓雖沒有維港夜景但有鬧市街景, 望著人潮來往, 但我們就好悠然在嘆美食. 餐牌和食物一樣夠份量, 主打海鮮/松露菜式, 餐牌相片大張清晰吸引.  餐廳另有介紹2人/4人套餐, LIKE餐廳facebook後, 便可享有分別65折/7折優惠.   話明今晚食大餐, 我們揀了有11道菜既無敵4人套餐, 餐內有些菜式係a-la-carte以外既, 11道菜包括:~ 4款頭盤: 生蠔; 凍鮑魚; 鮮果釀酥盒伴煙三文魚香芒汁; 法國鵝肝伴焦糖菠蘿~ 是日餐湯: 蕃茄雜菜湯~ 海膽黑松露野菌Risotto~ 4款主菜: 美國安格斯Rib eye; 美國豬鞍扒; 刁草焗三文魚; 香煎銀雪魚~ 2款甜品: 沙巴翁黑

~ 是日餐湯: 蕃茄雜菜湯

~ 海膽黑松露野菌Risotto

~ 2款甜品: 沙巴翁黑炭球; 椰青Creme Brulee
Cookies Banana milk shake
Mojito
套餐本身送4杯白酒, 但我剛痊癒都係忍一忍口; 朋友又揸車避免吹波仔, 我們齊齊轉飲Happy hour價錢既飲品.  推介香蕉Cookie n cream milk shake, 小朋友同大人見到都好開心, 頂層忌廉插滿各種朱古力餅乾, 香蕉及朱古力味道香濃, 質地杰身十分飽肚.  另一杯Mojito, 朋友話薄荷葉未夠碎, 薄荷味較弱.
美國蠔, 凍鮑魚
凍鮑魚
由頂級的前菜開始, 來自美國既生蠔, 海水味雖不及法國濃郁, 但勝在蠔身夠厚大新鮮, 生蠔面灑上香草碎增添味道層次, good idea!!  廚師開蠔技術好, 無留碎蠔殼.

凍鮑魚 ~ 好好味呵!!  第一次食西餐既鮮鮑魚, 不是一般白烚做法, 而是配上順滑鮮甜既香草忌廉汁, 鮑魚質地爽彈, 比起中西既炆煮方法, 這個凍鮑魚真令我回味.  我既味覺開始甦醒了.
法國鵝肝焦糖菠蘿
生菓酥盒芒果汁
之後幾款頭盤中, 來自法國既鵝肝油香加上焦糖菠蘿既甜酸對比再配以黑醋汁, 繼續衝擊我味覺.  好美味呵!!  煙三文魚卷及鮮果釀酥盒賣相別緻, 食材新鮮; 侍應哥哥好細心教我們如何把酥盒切得完整來share食.
海膽黑松露risotto
味覺第三步曲, 大膽創新配搭既海膽黑松露risotto,黑松露本身帶有難以形容既郁香,假若海膽不新鮮兩者撞埋會有古怪味道.   這板海膽新鮮無腥味.  不過真的如侍應說法, 不要將海膽撈飯否則失去質感, 完整的放入口慢慢溶化, 味覺很幸褔, 在下既松露Risotto已輪為配角了.
蕃茄雜菜湯
這個套餐唯一遜色是餐湯 - 蕃茄雜菜湯,味道是不錯但欠缺賣點, 餐廳不妨考慮轉龍蝦湯或法式洋蔥湯更升呢.
刁草焗三文魚
病癒後最好補充Omega 3, 首選刁草焗三文魚伴忌廉汁, 時間掌握得好才有這五分熟既粉紅嫩肉.   香煎鱈魚也嫩滑, 但鱈魚油脂較多口感較膩.
美國安格斯Rib-eye
伴菜- 煎薯仔
主菜美國Rib-eye肉汁豐盈, 灑上海鹽更帶出肉味. 不可忽視伴碟既新薯, 質地爽脆, 金黃色外皮吸收牛汁精華, 比炸薯條更美味.  豬鞍扒也不俗, 肉爽不膩, 相比肉眼較juicy惹味.
沙巴翁黑炭頭
黑炭球聯想到黑卒卒黑炭, 原來是灑滿朱古力粉既朱古力parfait, 中間夾著雲尼拿/吉士夾心, 入口即溶賣相吸引.   另一創作甜品較少見, 椰青水做creme brulee口感細滑.
$500 (Dinner)
Cookies Banana milk shake
美國蠔, 凍鮑魚