2024-10-16
去黃埔搵朋友食lunch,是是但但就搵左係Aeon style開餐,位置自成一角,靜靜地。呢度勝在性價比高,而且坐得舒服,避免小店的背貼背。我試左「炸豬扒椒麻刀削拌麵」豬扒炸得比較香口,但帶骨位置有啲脂肪又好酥軟。椒麻咪道平均,唔算好辣,鍾意拌麵有青瓜絲、蘿蔔絲、炸蒜等配料,食落fresh d又多啲口感。朋友揀左「沙茶肥牛蔥油刀削拌麵」試左少少肥牛,好食但沙茶醬唔太出,反而拌麵的招牌蔥油好香又唔咸。另外再叫左蒜泥手撕雞同烤地瓜球,蒜泥味道好香但未撈勻,所以食之前要自己再撈撈去,但超多雞絲,好食。而烤地瓜球熱辣辣,中間的芋泥味道好似香芋味,唔係黃色既番薯味,反而係意料之外。加$12蚊可以跟冷泡茶,我就揀咗無糖嘅茉莉茶,正正常常。朋友就揀咗百香果冷泡茶,佢話甜度啱啱好,但佢like甜飲,所以應該唔合乎唔好甜既人。
我試左「炸豬扒椒麻刀削拌麵」
朋友揀左「沙茶肥牛蔥油刀削拌麵」