2020-10-04
因為預訂了酒店Murray staycation的套票,而套票包括了第二天下午茶套餐,所以我們去到Popinjays享受了原價$698的下午茶套餐。首先餐館的經理為我們準備了一些refreshment tea. 而且他們的咖啡亦有不同嘅名堂,但由於我不飲咖啡,所以經理幫我準備了一個芒果汁,10分體貼。下午茶套餐少不免有餐包附送,一般餐包都不會太起眼,但是他送上的餐包非常鬆軟香濃嘅牛油味,還有一些牛油曲奇,好好味,我亦把它全部吃光。然後就是送上主角,下午茶嘅餐點分別以兩條長形膠板呈上, 一行咸一行甜食。我們首先由中間龍蝦沙律麵包開始,麵包鬆軟沙律好味,沙律醬唔會蓋過本身海鮮肉嘅味道非常清新,唔會太鹹。然後就係三文魚餅,上邊紅色類似紅桑子的鮮果酸酸甜甜, 細節做得非常好,因為每一粒果肉他都浸上了糖水,所以沒有酸味影響整個甜點,配上煙三文魚感覺十分清新。第三款咸食是我最欣賞的,是法式鵝肝慕絲餅,濃烈的鵝肝味道,配上上邊一層薄薄的啫喱,下面亦有一層類似蛋糕的口感。三層口感加上濃烈嘅鵝肝味道, 10分好味!然後到甜點:紅桑子甜撻,入邊有一些果仁還有類似吉士味,撻底鬆脆, 紅嗓子都唔酸, 配搭得好
然後到甜點:紅桑子甜撻,入邊有一些果仁還有類似吉士味,撻底鬆脆, 紅嗓子都唔酸, 配搭得好。
其餘兩款就係朱古力酒心慕絲蛋糕和咖啡朱古力蛋糕,兩款都好好味,濃烈嘅朱古力香味口感亦都非常鬆軟,其中一款有朱古力外殼,入邊亦都少少酒味, 口感有層次味道亦都驚喜。
總括而言,這個下午茶算是我最滿意的一個下午茶餐,口感豐富,每一個甜點到令你驚喜所有細節位都做得很到位。所以$698兩位價錢我覺得絕對值得一試, 另帶一提, 當日餐廳準備了抽獎活動,侍應就會從鳥籠拿出你選擇的朱古力蛋,但入邊會有抽獎只,有機會會得到飲食券,而朱古力蛋是可以吃的。