2021-07-19
之前係Openrice做功課,已經見到好多人都話呢間新加坡小店抵食又好味,而家仲有軟殼蟹火山包,見到好多食客都讚不絕口,加上自己係麵包愛好者,所以餐廳已經係我腦海留下深深既烙印😆。不過,當日同友人商討後,最終點左好抵食既二人餐,內有兩款小食、一個沙律、兩個主食、兩杯特飲,咁多野都唔過$200,如果唔試佢,真係同自己銀包過唔去😅。特飲先打響頭陣,凍紅豆薏米水、凍美祿恐龍(+$2)前者唔係好甜,飲落好有豆香;後者太甜。小食揀左馬鈴薯炸蝦卷、沙嗲牛肉串前者唔係新鮮炸,蝦亦比較細,一般;後者燒得比較乾身,沙嗲醬幾鹹,都係一般。蕃茄酸辣鳳爪沙律呢個沙律比想像中多,沙律菜新鮮,撈埋個酸甜汁好好味,鳳爪就麻麻地,唔係好入味。海鮮喇沙摻摻呢個摻摻材料好豐富,蝦、魚片、蜆、豆卜、芽菜,麵底都唔少。湯底偏椰味,細味品嘗會食得出海鮮味,個人覺得喇沙唔夠香,同埋可以鹹番少少。咖哩牛腩拼炸雞椰漿飯本身睇餐牌圖片係白色既飯,點知上枱果陣係藍色飯,友人即刻比佢嚇親😂,因為佢只中意食白飯...好彩呢個藍飯食落同普通飯無乜分別,無乜椰漿味。咖哩牛腩分量唔少,而且件件都係肉多過肥膏,咖哩香濃惹味,唔錯。炸雞類似唐揚炸雞,
特飲先打響頭陣,凍紅豆薏米水、凍美祿恐龍(+$2)
前者唔係好甜,飲落好有豆香;後者太甜。
小食揀左馬鈴薯炸蝦卷、沙嗲牛肉串
前者唔係新鮮炸,蝦亦比較細,一般;
後者燒得比較乾身,沙嗲醬幾鹹,都係一般。
蕃茄酸辣鳳爪沙律
海鮮喇沙摻摻
咖哩牛腩拼炸雞椰漿飯
炸雞類似唐揚炸雞,炸粉好薄,唔界口,雞肉幾滑,佢隔離個辣醬係重點,香辣惹味,令炸雞味道昇華😃。
個人覺得整體味道一般,勝在價錢吸引,人均$110就食到咁豐富既星馬菜。