星期五下午的五點半,帶著祈望走進這間栢檔海南雞飯(佐敦),細細的店內,客人不多,(因為還早,未到晚餐時段),揀了門口,窗邊對街的位置!餐牌很簡單,下午茶由兩點至六點,是迷李份量的!但我都是選擇了,一人套餐,62元,有湯或飲品,一個主菜,一碟菜,一碗油飯或白飯!主菜當然要試一試海南雞啦,配油飯和住家靚湯!點餐時候,店員有點不太願意,餐廳內得兩,三個客人,但要叫幾次先應你!有點奇怪!我話要一人餐,佢只問我飲咩?我答佢飲湯,佢就走左去了!主菜我都未講,油飯定白飯,我都未講!佢已經唔再想理了!已經返左去出單了!雖然店內只有幾種主菜,可能店員都好熟悉!但都要聽下客人點咩菜掛?講返個餐,都好快手,大約兩,三分鐘後已經有得食,講真觀感賣相,係一般!但個湯味道有驚喜係南瓜青紅蘿蔔湯!而且份量不少飲晒碗湯,已經有啲飽再試下個油飯,都係一樣啦,賣相唔得,但味道得之後到主菜,海南雞了,雞係凍既!肉都滑,凍食都唔夠好肥膩,好野三款醬料,甜豉油都係一般甜豉油啦,無特別!個蒽油幾香,唔咸最後係個酸辣醬,我就最鐘意啦!(因為本身自己鐘意酸辣)最後總結,如果唔帶著太高嘅祈望黎食,係ok嘅同埋個店面唔大,如果不小心,一
星期五下午的五點半,帶著祈望
點餐時候,店員有點不太願意
,餐廳內得兩,三個客人,但要叫幾次先應你
!主菜我都未講
,油飯定白飯,我都未講
!佢已經唔再想理了
!已經返左去出單了!

係南瓜青紅蘿蔔湯!而且份量不少飲晒碗湯,已經有啲飽
再試下個油飯,都係一樣啦,賣相唔得,但味道得
三款醬料,甜豉油都係一般甜豉油啦,無特別!個蒽油幾香,唔咸
最後係個酸辣醬,我就最鐘意啦!(因為本身自己鐘意酸辣

最後總結,如果唔帶著太高嘅祈望黎食,係ok嘅
同埋個店面唔大,如果不小心,一下子就會走過龍,位置其實就在佐敦入元朗小巴站頭,便利店旁!
2018-10-26
Type of Meal