2021-10-06
甘饕 (銅鑼灣)••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )♥️餐點:•甘饕燒鵝•大少叉燒/蜜汁叉燒/肥濃叉燒•芥蘭炒潤腸•皮蛋酸薑•瀨飯•白飯•老火靚湯••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:聽聞呢間甘饕係鏞記後人開嘅🙌🏻咁嚟到就要睇吓佢嘅燒鵝味道如何啦!燒鵝望落色澤唔錯喎,肉質都唔會太乾,拌旁邊嘅紅豆一齊食都幾趣致!叉燒呢到有三款,分別係大少叉燒、蜜汁叉燒同肥濃叉燒,大少叉燒用咗梅頭豬肉整,食落非常軟林,配上洋蔥汁真係好特別~肥濃叉燒就用咗五花腩肉整,食起嚟同平時嘅叉燒好唔一樣好得意喔,肥濃叉燒則用瘦豬肉整,呢款就同我哋平日食嘅叉燒比較相近,厚切食,做得唔錯😉食咁多肉都要食返啲菜中和一下,呢到嘅芥蘭炒潤腸都唔錯,芥蘭唔會有苦澀味道,配潤腸又幾惹味,而且成碟菜唔會太油,最怕出街食菜但食到油浸菜咁款😣皮蛋酸薑都幾得意,隻皮蛋係流心嘅~當前菜食好得意~老火湯我都幾滿意喎,勁足料之餘飲完無口渴!食晒啲湯渣已經飽咗一半🤣🤣👍🏻••••∩ ∩••••••••••••••∩ ∩•••••••
♥️餐點:
•瀨飯
•白飯
•老火靚湯
♥️食評:
皮蛋酸薑都幾得意,隻皮蛋係流心嘅~當前菜食好得意~
••••∩ ∩••••••••••••••∩ ∩•••••••••••••
✄( •ω• )♡( •8• )✄( •ω• )♡( •8• )✄
甘饕 (銅鑼灣)
銅鑼灣蘭芳道19號地舖
#cony去銅鑼灣 #cony食燒味 #cony食港式 #銅鑼灣 #hkfoodie #甘饕