2017-05-10
昨晚和朋友共二人在銅鑼灣這間新開的台式火鍋店「饕鍋物」,大吃三杯雞鍋做湯底的火鍋也。雖然新開張,但可能佢晚市既$188「任食火鍋」幾吸引人,所以都幾有人氣,要等成25分鐘才入到場。所謂的「任食」,只屬晚市火鍋套餐的部份items,主食等東西只能五選一,勉強只能當是「半任食」。先選鍋既湯底,原本想食那個需額外加$50的蜆鍋,但賣晒,便選了個三杯雞鍋,對我來說個湯唔多夠味,但都食到麻油香,況且有數量唔算少的雞肉,可以食住等。主菜肉類五選一,選了極品牛三角,看似好肥,但食落口感帶爽勁,同一般肥牛唔同,有驚喜!跟住係「無限任選」的台式小食,侍應問係咪要晒,我話係,但最終只來了一款。第二次追加三款亦只來了兩樣,吹佢唔脹。四選一的主食要了滷肉飯,有油香,反而唔錯。至於個話「18款無限任添」的老饕海鮮菜盤(一盤上晒)唔錯,尤其D蠔幾肥美,不過「無限任添」都係吹水,我們想添食蠔都係冇,order幾樣東西只來了粟米。手工拼盤(追加要每人$25)不俗,那些手打丸類及雲吞吃得出是新鮮貨,豬血糕也沒異味。另外還包飲品及甜品,飲品要了鳳梨梳打,但甜品的芋圓居然話賣晒,沒有任何其他甜品補替,有點離譜!埋單連加一兩
四選一的主食要了滷肉飯,有油香,反而唔錯。
埋單連加一兩舊水左右,其實味道中上且吃得飽,但就係不滿佢那麼多任食items都係吹水,要扣分!