2023-07-20 727 views
今日嘅心情真係好興奮,同班老友一齊去中環食飯。一入餐廳,香料嘅香味即刻填滿咗空氣,可能因為連日嘅陰雨天氣,令我地更加肚餓,所以今餐尤其期待。我哋叫咗一份招牌菜「生牛肉河」同埋「豬扒雞翼紅飯」,睇住菜單上嘅描述,真係食嘢嘅慾望激增。上菜速度好快,可能因為我哋選咗比較早嘅用餐時間,所以餐廳入面都未有咁多客人。第一道上嚟嘅係「生牛肉河」,新鮮嘅牛肉片放喺熱辣辣嘅米粉上面,而牛肉表面仲裹住一層辣椒,色彩真係吸引。夾起一啖牛肉河,入口爽滑得嚟,牛肉嘅鮮味完全保留,配合微辣嘅辣椒,實在係令人胃口大開。跟住,「豬扒雞翼紅飯」都上齊啦,一盤香噴噴嘅紅飯配埋金黃酥脆嘅豬扒同雞翼,令人垂涎欲滴。先試咗一啖紅飯,帶著淡淡嘅香菇味,口感有啲彈牙,令我忍唔住多食咗一碗。然後試咗豬扒,脆皮之下露出多汁嘅豬肉,每一啖都令人贊不絕口。雞翼亦都入味,香嫩多汁,實在係超美味。諗起多年前,呢度係我同屋企人一齊食飯嘅地方。當時餐廳裝潢比較簡單,但佢哋嘅美味食物同親切服務一直係咁吸引客人嘅。而家嘅「越僑」裝潢更加現代化,但係依然保留住啲濃厚嘅家鄉氣氛。

2023-07-13
Type of Meal