2021-12-02
係繁忙既豉油街,最近開咗間茶餐廳,即刻同屋企人嚟試下。鼎記裝潢金碧輝煌,睇落去都好光鮮。閒日七點入座,都差唔多滿座,睇嚟都幾受歡迎,店面唔算好大,但卡位都夠寬敞,坐得舒服。我地兩個人嗌咗個二人套餐($168)第一味餸叫咗冰鎮拔絲咕嚕肉,第一次見咁大個盤裝既咕嚕肉,好豪華。咕嚕肉都有十幾嚿,份量好充足,冰鎮上碟可以試到兩種好唔同既感覺—面既肉熱辣辣,甜味更出;底既肉涼浸浸,既保持到皮既脆身,同時又令人覺得好清新,如果天時熱再嚟食,會更加爽口。另外一味就叫咗金壇酸菜魚。我地唔太食得辣,只叫咗小辣,湯既酸味較出,亦有好多配菜(酸菜等等),份量足夠。鱸魚片肉質滑溜,入口即溶,好好食。更加驚喜既係,當我地已經飽飽地時,先發現酸菜魚底有綠豆寬麵條,真係好多嘢食!跟餐有例湯及靚仔兩碗。我地加咗一杯檸蜜,一杯凍奶茶(熱飲$10;凍飲$13)。檸蜜正正常常,奶茶有驚喜!奶同茶比例好唔錯,唔會太甜之餘亦有濃濃茶香。出開旺角都可以試試!
鼎記裝潢金碧輝煌,睇落去都好光鮮。
閒日七點入座,都差唔多滿座,睇嚟都幾受歡迎,
店面唔算好大,但卡位都夠寬敞,坐得舒服。
我地兩個人嗌咗個二人套餐($168)
咕嚕肉都有十幾嚿,份量好充足,
另外一味就叫咗金壇酸菜魚。
鱸魚片肉質滑溜,入口即溶,好好食。
跟餐有例湯及靚仔兩碗。
我地加咗一杯檸蜜,一杯凍奶茶(熱飲$10;凍飲$13)。
出開旺角都可以試試!