一禪主打日式同西式食品,菜式全部以蔬菜製成,沒有使用素肉製品。個人覺得菜式偏向清淡,菜式保留蔬菜嘅原味。餐廳最入嘅位置設有塌塌米,空間感較大、打卡一流,我哋去到時剛好冇人坐,所以就選擇坐塌塌米。精選午餐 (包餐湯同$35內嘅飲品)日式烤野菜咖喱 配椰菜花飯 ($98)好多人黎都會叫嘅菜式,無論外觀定味道都唔錯。個人覺得咖喱汁香得黎唔辣,椰菜花飯用上咖喱汁去煮,但感覺唔太入味,撈埋旁邊嘅咖喱汁黎食就啱啱好。冬日純素精選素鰻魚椰菜花飯 ($60)一上菜感覺份量好少。素鰻魚係用茄子做,茄子肉偏淋,茄子用上特製醬汁去煮,表面再鋪上紫菜絲,所以好香日式燒汁嘅味道。但底下嘅椰菜花飯完全冇味,如果飯底加少少特製醬汁去調味會更好。青瓜檸檬梳打 (單點: $45/ 跟餐: 加$10)

精選午餐 (包餐湯同$35內嘅飲品)
日式烤野菜咖喱 配椰菜花飯 ($98)

冬日純素精選
素鰻魚椰菜花飯 ($60)

青瓜檸檬梳打 (單點: $45/ 跟餐: 加$10)

2022-04-28
Type of Meal