2017-10-26 1680 views
九龍灣好似無乜泰國菜,想食既話,以前都唔會好考慮黎九龍灣不過上次行九龍灣見到有間新間泰國菜,所以今日放工後約朋友黎聚一聚黎到要拎飛等位,等二人位都算快有位餐牌款式都幾啱食,當揀好左落order時,侍應話我地想要既拼盤,黃咖喱,飲品都無哂,似乎都幾受歡迎最後再揀過要左冬陰功,生菜包,豬手飯,青咖喱雞,蒜蓉包生菜包,一定要用手食夠風味,用新鮮生菜包住豬肉碎黎食,好開胃,而且辣度剛剛好,又唔會辣到要邊飲水,食泰國野必食冬陰公,泰式酸辣湯,tom yum其實是酸辣的意思,連埋個爐一齊上,雖然個火唔係keep到好耐,但都有少少作用暖住個湯橙色既酸辣湯,賣相正宗,有好多配料香料入口 開初辣味夠,之後飲到底卻有點過鹹豬手飯配埋滷水蛋同酸菜,配冬瓜湯,夠正宗呢到可以單點豬手或豬手飯,個人覺得多個飯,價錢平d 之餘,豬手份量都唔少豬手滷得咁深色,就知滷得好入味,質感軟腍,重膠質,應該係女士最愛吧豬手仲一條豬毛都無,清得好乾淨,配埋個特製泰式辣汁,夠辣夠刺激至於青咖喱配雞柳,啖啖嫩滑雞肉,而且青咖喱汁唔太辣,好香椰汁味,用黎撈飯點蒜蓉包都可以,所以追加一客蒜蓉包,蒜蓉包本身亦好香脆原本係想飲香茅蜂蜜,但無
九龍灣好似無乜泰國菜,想食既話,以前都唔會好考慮黎九龍灣

黎到要拎飛等位,等二人位都算快有位
最後再揀過要左冬陰功,生菜包,豬手飯,青咖喱雞,蒜蓉包

肉碎生菜包
橙色既酸辣湯,賣相正宗,有好多配料香料
入口 開初辣味夠,之後飲到底卻有點過鹹
冬陰公(小)

豬手飯配埋滷水蛋同酸菜,配冬瓜湯,夠正宗
泰式豬手飯

泰式青咖哩雞
蒜蓉包

原本係想飲香茅蜂蜜,但無哂,梗係覺得淨d野,所以轉食甜品芒果糯米飯
不過落order先知要等10-15分鐘,都係想食所以照等啦
實際原來都唔使10分鍾就到,不過份量就少左d
熱熱地既白糯米,淋上香濃椰汁,連埋芒果肉食,口感sticky,好食
比係泰國食既似乎仲好食,因為試過當地既糯米飯擺係街邊成日,食到糯米飯都凍到硬
芒果糯米飯

呢到餐廳唔大,見到侍應都好忙,叫佢加水或order ,佢地都好有禮貌或者同你講聲話一陣過黎,服務都幾好
Type of Meal
Dinner