2018-09-24
最近成日食海鮮, 但今晚食過一間名不虛傳嘅海鮮包, 估唔到滿有驚,新奇之餘亦非常美味, 值得我又要紀錄低俾啲朋友參考下。餐廳位於灣仔汕頭街。地下嗰層係賣各式飲品 , 餐廳設置於樓上。先試了來自法國嘅生蠔($52 @)肉質爽脆帶少許海水味, 仲有優惠 五隻送一隻。因為還想試其他美食, 就點了一個最basic 嘅 Signature Combo. 其貌不揚嘅海鮮包味道絕對有驚喜。 首先打入氣體吹脹個海鮮袋。 膠袋出面仲有個網, 免得海鮮嘅尖殼 刺穿膠袋。 摸摸個袋原來係熱嘅, 原以為海鮮係凍食再混入 醬汁。 我們選了檸檬胡椒醬汁。 店員把球體翻了幾下, 就可以剪開個袋。 打開之後香氣撲鼻, 裏面嘅材料同醬汁已混為一體, 賣相雖然有啲混亂, 但味道真係冇得頂。 醬汁有淡淡檸檬味同蒜蓉, 仲混入胡椒味同牛油。 係我食過咁多種醬汁最難忘最美味的。 再加上海鮮嘅精華都滲入, 令成袋海鮮更加鮮甜更加惹味。青口同蜆都非常嫩滑, 最厲害係佢每款海鮮都係梗梗熟, 唔會over cook。 蜆尤其鮮甜, 蘸上醬汁簡直係人間美食! 海蝦亦新鮮爽甜, 仲有香軟嘅薯仔同香腸,個side 都唔輸蝕。Jasm
餐廳位於灣仔汕頭街。
地下嗰層係賣各式飲品 , 餐廳設置於樓上。
先試了來自法國嘅生蠔($52 @)
肉質爽脆帶少許海水味, 仲有優惠 五隻送一隻。
Jasmine Apple Lychee Iced Tea $48
呢杯茉莉蘋果荔枝茶比較淡身, 茶味同荔枝味唔太濃烈。
墨西哥軟玉米餅$98
純粹係為咗食牛油果醬, 好多時我都會揀墨西哥玉米片。 但今日這款是軟玉米餅, 夾著的餡料就成為沙律菜, 好美味帶少少既辣。 上面嘅蝦肉煎得好香好惹味! 酸忌廉醬汁同個沙律都好夾。
炭燒大扇貝伴番茄沙沙$108
番茄沙沙酸酸甜甜, 配襯大大隻扇貝亦非常鮮甜, 鋪面嘅火箭菜清新, 最喜歡這種獨特嘅味道。
路易斯安那特色蟹餅$98
切開蟹餅已聞到好香嘅絲絲蟹肉味, 感覺完全冇溝到粉, 成個蟹餅都由蟹肉組成, 淡淡香甜鮮味, 外皮亦冇好厚嘅麵包糠炸粉。 係我食過最好味嘅蟹餅!
蒸大蜆茄汁扁意粉$138
賣相討好, 逐隻蜆肉排得靚靚。
意粉醬汁非常惹味, 有番茄嘅酸同蒜味, 連帶蜆肉嘅精華也一併混合, 美味無窮。
店員服務殷勤, 亦能專業地介紹各種當造海鮮。 席間看見店員也為其他生日嘅顧客唱生日歌, 非常熱鬧。
之前喺飲食節目見過這款海鮮袋, 今晚終於一嚐, 果然滋味難忘。