2021-10-20
難得同朋友相聚,要試吓d良心餐廳😇餐廳都幾闊落,而且新開所以d野都感覺上乾淨d!我地一行兩日,叫左一共兩個前菜、兩個主菜、兩個伴碟、一個甜品同兩款飲品🤰🏽值得一讚嘅係餐廳嘅服務好好,由入座到落單上菜,甚至埋單嘅時候都態度友善,成餐飯都食得好開心😊🍽鵝肝燉蛋一開頭係覺得將法式燉蛋同鵝肝結合,感覺好新奇😆食落燉蛋好滑,而且有淡淡嘅鵝肝香味,配上充滿牛油味嘅脆多士就更香😋呢個煮法令到鵝肝嘅油膩感消失,食多d都唔怕膩👍🏽🍽芝士焗大烤菇由於即焗嘅關係,所以會遲少少先上菜~淨係睇相都覺得好不得了,芝士醬係填到滿瀉😍食落係似將千島醬同芝士混合埋一齊,所以會惹味得黎唔會覺得好膩👍🏽舊菇就算焗完都仲係好juicy,好味😋🍽法式黑毛豬鞍扒💯其實掙扎咗一陣先決定嗌呢個,因為唔想食紅肉,但又怕會好鞋,點知好有驚喜🤩豬鞍扒非常厚,都有大約5cm左右但係切落去中間係好粉嫩,完全唔會鞋同韌❗️而且就咁食都好香,點埋側邊個芥末醬會令味道更具層次🥰🍽原條烤魚配特製泰式醬汁睇餐牌講魚嘅種類未必每日一樣,要視乎貨源~當日食嘅係,條魚本身都用咗d鹽去調味,就咁食都好重魚油味🤪個泰式醬汁酸得黎帶有辣勁,而且香草味好濃,用黎點魚肉
餐廳都幾闊落,而且新開所以d野都感覺上乾淨d!
🍽鵝肝燉蛋
一開頭係覺得將法式燉蛋同鵝肝結合,感覺好新奇😆
呢個煮法令到鵝肝嘅油膩感消失,食多d都唔怕膩👍🏽
🍽芝士焗大烤菇
由於即焗嘅關係,所以會遲少少先上菜~
淨係睇相都覺得好不得了,芝士醬係填到滿瀉😍
舊菇就算焗完都仲係好juicy,好味😋
🍽法式黑毛豬鞍扒💯
豬鞍扒非常厚,都有大約5cm左右
但係切落去中間係好粉嫩,完全唔會鞋同韌❗️
而且就咁食都好香,點埋側邊個芥末醬會令味道更具層次🥰
🍽原條烤魚配特製泰式醬汁
睇餐牌講魚嘅種類未必每日一樣,要視乎貨源~
當日食嘅係,條魚本身都用咗d鹽去調味,就咁食都好重魚油味🤪
個泰式醬汁酸得黎帶有辣勁,而且香草味好濃,用黎點魚肉好惹味🤤
🍽時令炒菜
當日蔬菜有扁豆、羽衣甘藍加幼蘆筍,全部都好新鮮🥬
餐廳煮嘅時候應該落咗檸檬汁,所以食落會酸酸地
如果拎嚟配一啲比較多油份嘅主菜就會比較適合~
🍽香醋糖心蛋
賣相好打卡able📸
味道都好特別,食落係豬腳薑味,個人非常之鍾意❤️
開胃得黎又可以補充蛋白質,好健康~
🍽熱窩上的布朗尼配自家製雪糕
黎嘅時候會連埋朱古力醬上,可以按自己喜好決定淋幾多~
不過就算淋晒都唔會好甜,係似70%朱古力😇
布朗尼一拮會有啲散,同埋中間唔係好濕潤,但點埋d醬同雪糕食就啱啱好❤️
🍵玫瑰茉莉花茶
佢哋嘅花茶都係一壺咁上,都有兩至三杯嘅份量~
呢款飲落有淡淡嘅花香味,好舒服☺️
🍵桂花烏龍茶
呢個係朋友叫嘅
佢表示都幾好飲,烏龍味好出~