2023-12-02
喺旺角成日都唔係好諗到食咩,有時都唔想又係食cafe🫣 碌咗一輪openrice見到呢間「寶泰船麵」幾新,又有啲好評就決定一試~ 佢哋嘅門口都幾sharp,有好大個BOATHAI燈牌,木框嘅門窗加上復古花紋地磚,單睇外面真係估唔到係食船麵~•🥢 清邁咖喱雞湯麵 $98咖喱湯麵嘅配料好多,有酸菜、紫洋蔥、辣椒同埋大量芫茜🤢 (唔食芫茜嘅記得要走🤧),雞就有兩大件,一隻雞髀同一隻雞鎚(即係雞全翼最頂嗰part),食落啖啖肉,但略嫌唔入味,仲有啲啲雪味🫣但係值得一讚嘅係咖喱湯麵夠香,而且稍稍偏辣,配埋蛋麵同炸蛋麵真係超夾!👍🏻•🥢 Good調晚餐 - 寶泰船麵撈 (豬) 配 泰式街頭炸魚蛋 $100朋友話試個船麵,點知到上菜發覺佢自己手殘撳咗個無湯嘅撈麵😓 碗得確好大,上面嘅配料份量都唔少,有炸豬皮、芫茜、芽菜、花生粒等,豬肉配料嘅種類都唔少,而且味道ok,有豬肉片、蝴蝶腩、豬肉丸同埋豬膶~ 撈麵應該落咗甜醬油,但都幾淡,所以朋友食咗一啖就決定要加醬🙈同埋個麵嘅份量真係好少,朋友食完覺得唔太夠飽🫣炸魚蛋係將白魚蛋沾炸漿嚟炸嗰種,炸得幾香口,魚蛋幾彈牙,但就炸得稍為偏油~ •🥢 泰式生菜包 (
🥢 清邁咖喱雞湯麵 $98
🥢 泰式生菜包 (豬)$48
呢到嘅泰式生菜包算幾抵食,因為肉碎份量其實同其他泰國餐廳差唔多,但平時食開要$80起跳🙈 味道都同平時食開嘅差唔多,香葉嘅味道偏重嘅~ 不過生菜就得幾塊,食到最尾會唔夠菜😂