2021-02-19
疫情關係夜晚六點後只能外賣。在愉景灣北廣場選擇不多,見這餐廳裝修不錯,又心諗做越南菜嘅餐廳啲食物應該唔差得去邊,應該冇問題啦。。 等咗三個字,見個店員不停包外賣好忙碌,都冇諗過會中伏。終於等到我果碗牛肉湯河,要求要多少少辣椒仔,侍應姐姐雖然忙但都好有笑容禮貌咁入去再另外裝比我。返到酒店開黎食,牛肉仲有少少位係淡粉紅色未熟透,由於湯同麵係分開裝,上到房個湯嘅熱度唔足以再浸熟塊牛肉,不過生生哋食落就更嫩滑有牛味。如果不喜歡生牛肉嘅朋友就要諗諗。然後,我開始試個湯河。。都唔敢相信自己嘅味覺,點解得啲白烚河粉味?明明個湯都有啲色。。我嘗試撈勻啲個河粉同個湯,再試都係冇乜味,再淨飲個湯都係好似水咁。。 搞到我都懷疑自己係咪有病。。 好彩另外喺第二度買咗啲壽司送咗幾包壽司豉油,撈啲落個河粉先有返啲味,先可以啃多幾啖。冇諗過一百蚊一碗湯河係咁麻麻。。早知買個杯麵食算 ;( 第二朝喺酒店嘅自助早餐淥咗個湯麵,當堂覺得勁好味
第二朝喺酒店嘅自助早餐淥咗個湯麵,當堂覺得勁好味