2021-10-17
📌日常~西營盤終於嚟到呢間bookmark咗好耐嘅咖啡店🎏因為預約都好full 想去嘅記得提前book位‼️坐落喺西營盤第二街 日式門面好吸睛入邊嘅裝修亦都很清新 光猛乾淨🤩座位得大概兩張枱 但係人流好多窗口嘅榻榻米位置梗係預約後先到先得嘅位置~本身以為榻榻米冇得預約所以walk in左🤭好彩有人cancel booking先至入到去坐👏🏻以日式家庭菜式為主 賣相很精緻亦有幾款卷蛋同唔同飲品提供 餐牌會定期更換👀店員服務態度有友善 食物質素比想像中高👅1️⃣ 雞肉軟骨串配鹽燒鯖魚茶漬定食 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗠𝗶𝗻𝗰𝗲 𝗦𝗸𝗲𝘄𝗲𝗿𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹 𝗠𝗮𝗰𝗸𝗲𝗿𝗮𝗹 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗰𝗵𝗮𝘇𝘂𝗸𝗲 $𝟭𝟯𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)所有定食包括沙律和前菜🥗今次嘅前菜係麻醬豆腐 非常清新開胃雞肉軟骨串味道甜甜地 燒香味十足🐔鯖魚淋上檸檬汁後鮮味十足 不過都幾多骨🤯茶漬飯亦很有驚喜 再混合木魚碎和昆布味道很不錯 不過麻麻哋入邊嘅大蔥🤭2️⃣ 燒柚子牛肋肉陪溫泉蛋明太子伴烏冬定食 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗬𝘂𝘇𝘂 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗥𝗶𝗯𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗢𝗻𝘀𝗲𝗻 𝗘𝗴𝗴𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗠𝗲𝗻𝘁𝗮𝗶𝗸𝗼 𝗨𝗱𝗼𝗻 $𝟭𝟯𝟴 (𝟴.𝟱/
終於嚟到呢間bookmark咗好耐嘅咖啡店🎏
因為預約都好full 想去嘅記得提前book位‼️
坐落喺西營盤第二街 日式門面好吸睛
入邊嘅裝修亦都很清新 光猛乾淨🤩
座位得大概兩張枱 但係人流好多
窗口嘅榻榻米位置梗係預約後先到先得嘅位置~
本身以為榻榻米冇得預約所以walk in左🤭
雞肉軟骨串味道甜甜地 燒香味十足🐔
鯖魚淋上檸檬汁後鮮味十足 不過都幾多骨🤯
茶漬飯亦很有驚喜 再混合木魚碎和昆布
味道很不錯 不過麻麻哋入邊嘅大蔥🤭
2️⃣ 燒柚子牛肋肉陪溫泉蛋明太子伴烏冬定食 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗬𝘂𝘇𝘂 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗥𝗶𝗯𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗢𝗻𝘀𝗲𝗻 𝗘𝗴𝗴𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗠𝗲𝗻𝘁𝗮𝗶𝗸𝗼 𝗨𝗱𝗼𝗻 $𝟭𝟯𝟴 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
呢款烏冬定食認真幾好味 完全超過期待值💯
柚子牛肋肉味道幾清新 有帶有牛味🐮
烏冬上面有溫泉蛋同明太子 醬汁調得好好味
烏冬亦都非常彈牙 同朋友一致覺得好好食😋
3️⃣ 蜜糖脆脆卷蛋 𝗛𝗼𝗻𝗲𝘆 𝗖𝗼𝗺𝗯 𝗥𝗼𝗹𝗹𝗰𝗮𝗸𝗲 $𝟱𝟬 (𝟴/𝟭𝟬)
問店員推介邊款卷蛋 店員立馬推薦了呢款😚
好似都係近排新出嘅 味道亦都很有水準
蛋糕體很鬆軟 入邊嘅忌廉鹹鹹地好幼滑🤤
配上上面嘅蜜糖脆脆 Balance番個甜度🍯
又唔會話太甜 非常推介!
4️⃣ 抹茶牛奶咖啡 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟰𝟴 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)
呢個係凍嘅抹茶牛奶再加espresso☕️
抹茶味唔算好濃 加上咖啡後味道變得更淡
甜度唔高的 但味道個人覺得略為普通😂
5️⃣ 百香果梳打 𝗣𝗮𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻 𝗙𝗿𝘂𝗶𝘁 𝗦𝗽𝗮𝗿𝗸𝗹𝗶𝗻𝗴 $𝟰𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
以前嘅午市餐牌跟餐好似唔使加錢叫飲品
但係而家係要加錢的🙂梳打味道好清新解膩
入邊仲有百香果嘅籽子 甜度適中😙
💡整體嚟講 定食同甜品質素都幾高😍
完全覺得係有心思嘅日式和風料理!
裝修很溫馨 環境舒適😗
環境服務🥂: 8.5/10
推薦指數👍🏻: 8/10
🍴: 日常
📍: 西環西營盤第二街128號海昇大廈第二座地下H號舖
🔍: 10:00-18:00 (Mon-Sun)