2010-12-03 7 views
同太太參加了老友於石硤尾教堂舉行的婚禮. 因為是進行彌撒rather than 儀式. 時間比我們預算長了一點. 不等拍照時間了, 我同齋妹決定先走. 出黎搵野食先. 米芝蓮的點心店, 人太多了, 而且看了Menu, 好像沒有素食的點心. 我們雖攞了籌, 但一於走, 過對面食茶餐廳算.呢一間茶餐廳, 其實我一直都有留意, 因為那個會發光的招牌, 而且坐巴士又常常經過. 一直都好想入去看看這是什麼環境. 咁啱, 黎到呢度, 兩口子就入來, 我們急著充饑呢.奶茶同凍檸茶, 一向是我同齋妹既絕配. 奶茶好濃, 入口滑嫩. 茶底好, 檸檬茶自然也不會差啦. 我們來到時, 已經是3點多. 饑寒交迫, 我地都係正正式式食個午餐算. 有時, 同一樣東西食得多會厭, 寫食評一樣, 寫羅漢齋炒麵寫得多也厭. 不過, 對於一些自己喜歡食的東西, 是食極不厭的. 如太太愛吃的羅漢齋炒麵同我愛吃的五香肉丁麵. 寫真的寫得太多, 但啱自己口胃既野, 入到茶餐廳, 大概已成定局. 必叫咁滯.這羅漢齋炒麵, 麵底炸刑好脆, 而且食得出非常之香口. 有荀, 有菜. 配料豐富, 茨汁夠味. 炒既食品, 算是做得不錯.而

而我點下的, 是一個梅菜扣肉飯. 一看, 色水已經覺得唔係幾對路. 食肉, 仲可以一下. 但食梅菜. 感覺味道太濃, 甜味太過強烈. 他們用的應該是甜梅菜, 但味道未去得清, 顏色怪怪, 應該是南乳落得太重. 紅燒肉都唔駛落咁多. 我吃了半碟, 食哂D豬肉.....味道太濃啦....吃不下去.

緊急的充饑, 味道不太計較. 但碟飯, 也許太難受了.....
$34 (Lunch)