2021-12-08 194 views
又一間過江龍,本身無諗住專程去試,但嗰日經過見唔算太多人排隊,又差唔多晚飯時間,就決定一試啦。坐低用手機落單,叫咗招牌的肉汁漢堡扒蛋包飯($238) ,同埋慢煮牛肉咖哩飯($178)。店家標榜用近年香港極為盛行的「蘭王」來做蛋包飯,放低見到滑蛋真係「蘭王」的深橙黃色,但顏色無關味道,最多打卡靚啲,蛋包飯最緊要整體配合。滿天星行滑蛋系路線,炒好的滑蛋鋪在先炒後焗的茄汁飯上。滑蛋雖然係滑,但剩餘的蛋汁不多,做不到蛋汁與炒蛋混和的效果。另外,蛋漿混入了帶子粒,視為其特色,份量上一啲都唔孤寒,但我就覺得有啲多餘,有無都無所謂。漢堡扒係牛豬混合,有少少煎得太燶,入面亦都唔太juicy,油香亦欠奉。至於蛋包飯的肉汁吃得出牛味,蕃茄味如果重啲,多返少少酸味會好食啲,不過個肉汁食落無渣,相信經過幾細心嘅處理。講開又講,我鍾意食的蛋包飯,將飯完全包在蛋內的嗰種,抑或日本橋老店泰明軒的蒲公英蛋包飯,將煎好的蛋放在飯上,然後一刀切開,內裡蛋汁流哂出嚟嗰種,都離不開要有充足蛋汁,撈埋啲飯一齊食,先係蛋包飯精髓。Anyways,返返香港先,另一款慢煮牛肉咖哩飯,牛肉係煮得幾腍身,唔錯嘅,只不過咖哩汁就有啲失望,

肉汁漢堡扒蛋包飯

Anyways,返返香港先,另一款慢煮牛肉咖哩飯,牛肉係煮得幾腍身,唔錯嘅,只不過咖哩汁就有啲失望,因為我實在吃不出這款是偏向辛口或甘口,咖哩的香料味不太出,有點死鹹感覺,而日本咖哩向來較為濃稠(相比起印度咖哩),這裡的亦比較稀身,不是我喜歡或食開嘅日本咖哩。

由於我未食過日本嗰間滿天星,難以比較質素,但獨立嚟評論,只能話不過不失,加上價錢唔算親民,可能試過一次就算了。