2006-12-29
中途回來已路過此店,只令我聯想起Casa Nostra、Phonograph、The Press Room(下刪10 類同類咖啡店)...而不是近看才「晃然大悟」的Habitu。要了Skim Milk Chestnut Latte:溫度是合適的,奶類含量高,啡味若隱若現...可能是面頭的chocolate syrup 蓋過哂吧,但同時又蓋埋栗子糖漿味...以一杯咖啡,或者以一杯拿鐵而言,太滑,太creamy(同對個人而言,太甜)。俾四個bartender serve 我一個已「受寵若驚」,但為o左區區一杯latte,俾四個bartender serve o左我成二十分鐘則極度震驚:四個人(三個新手+一個老手)都搞唔掂一杯latte(尤其是勾一朵唔靚既花),似乎過份o左。成八個人o係吧位度,但可以令個個客等到唔耐煩...咁多人,為乜。Caffe Habitu 灣仔皇后大道東8號地下2527-8999 http://openrice.com/big5/sr2.htm?shopid=17193