2011-03-27
今日去了樂富做野,我們三個同事去了味千拉麵食飯。到達才不過十二點,舖頭入面只有兩三枱的客人,我們也不用等位。落單叫了三個午餐,一個蕃茄肥牛湯拉麵,一個叉燒拉麵和一個牛舌飯,另加了錢要飲品。店裡做推廣每枱吃滿100元送小食,我們三個午餐加起來已過100元,就選了一個炸雞。拉麵和飲品很快送到,我的蕃茄肥牛湯拉麵賣相 / 味道 / 份量也可以接受,只是下了不少味精,我一整個下午都在喝水,我只能夠給它65分吧。其他服務真是不行,還可以收加一,真係冇說話好講。點解?我已經吃得較兩位同事慢一點,但是吃完了拉麵,我發現送的炸雞還沒有來,於是同肥佬經理追單。我見肥佬經理係收銀的電腦即搞一大輪,又叫其他待應要廚房優先處理,我估肥佬經理唔記得落單。炸雞來到吃得出是即炸的,加上一點檸檬汁,也算清新可喜,但是份量少了一點,三個人一人吃了一塊就沒有了。如果叫我俾錢食,我會覺得好唔抵食。係唔係送既食物就可以得過且過,唔記得落單又冇人發現就可以慳返?!入座落單之時只有區區兩三枱的客人,這樣也可以漏單。如果客滿之時,情況實在不敢想像。其他待應不會主動為客人加水,我叫了三次才加了兩次水。食物有味精 (吃牛舌飯的同事也覺
食物有味精 (吃牛舌飯的同事也覺得有味精,說很口渴),服務態度唔得,我唔可以埋沒良心俾笑臉,我只可以俾一個喊臉。